«Balanç positiu» de les Fires de Sant Narcís, malgrat el primer cap de setmana de pluja, en paraules de la regidora responsable de les Fires de Girona, Eva Palau. En total, unes 55.000 persones van passar per La Copa per assistir als concerts de nit, als quals s'han de sumar els 5.000 dels concerts infantils de La Copeta, tenint en compte, a més, que un es va haver d'anul·lar. A la plaça de Sant Feliu, els concerts van sumar unes 10.000 persones i, a l'envelat de la plaça Miquel de Palol, hi van passar unes 3.000 persones entre els concerts i els balls.

Són dades estimades perquè no hi ha venda d'entrades (tots els concerts eren gratuïts) i sumant el càlcul de cada una de les nits que hi havia activitats. Per a la regidora, posar els concerts que atreien més públic adolescent en primer terme ha estat molt positiu.

Pel que fa a atencions sanitàries, n'hi va haver 72 (de les quals només quatre van acabar en un centre hospitalari, tot i que cap de les quatre era greu). Es tracta d'una xifra que els darrers anys s'està reduint, sobretot pel que fa a intoxicacions etílitiques. Enguany, només hi ha hagut sis casos. La major part d'atencions van ser per lesions i hemorràgies (36). Dues van ser per esquinços i luxacions, un cas va ser una atenció per contusions, dues per patir una lipotímia, una per fractura, una per una cremada i una per una intoxicació que no corresponia a una beguda. Hi ha 22 casos «sense especificar».

Respecte a l'anomenat «punt lila», es van atendre 1.300 persones, el 78% de les quals eren noies, i la majoria tenia entre 16 i 25 anys. Des d'aquest punt informatiu i de sensibilització sobre agressions sexistes, s'ha portat a terme principalment una tasca divulgativa i s'han fet 19 intervencions, sense cap incidència remarcable i en general per oferir assessorament. Era el primer any que s'habilitava aquest punt.

Respecte als firaires, està previst que una quarantena tornin a obrir de divendres a diumenge, després que l'Ajuntament els hagi ofert aquesta opció per les afectacions per la pluja.

Caravanes i Fires adaptades

Pel que fa a la presència de caravanes a l'interior del parc de la Devesa, s'ha reduït de 203 a 148 vehicles i l'objectiu segons la regidora és que cada any n'hi hagi menys i aconseguir que, quan abans millor, no n'hi hagi cap. Fa dos anys hi havia 442 vehicles. Per aquest motiu, s'ha habilitat un espai a Domeny, on aquest any es van ubicar trenta caravanes.

Palau també ha admès que miraran com poden potenciar la presència d'atraccions adaptades i acessibles a tothom, conscient que és un dèficit que s'ha de resoldre, i ha assegurtat que intentaran que sigui abans que acabi el concurs públic que ha adjudicat les atraccions per quatre anys (ara s'ha complert el segon any). Fa poc, es va engegar una demanda popular a internet precisament per aconseguir-ho.

Altres dades destacades per la regidora són les 570 donacions de la Marató de Sang, les 64 parelles participants del campionat de botifarra, les 300 persones que van assistir al sopar popular, les 29 colles participants i els 1.100 participants a la trobada de gegants, l'augment mitjà del 33% del públic als Museus i l'augment de públic de la 33a Fira d'Artesans, Brocanters i Antiquaris. En total, s'han programat enguany 250 activitats, que han comptat amb un pressupost municipal de 232.000 euros.

Algunes activitats es van haver de suspendre (com els castells) per culpa de la pluja, altres van haver de canviar d'ubicació. En aquest sentit, Palau ha destacat la polivalència que ha demostrat l'envelat de la plaça Miquel de Palol, que ha acollit balls, activitats infantils, un sopar popular i sardanes.

Aquest descens es fa especialment evident el primer cap de setmana, amb un 49,48% menys de consultes el primer dissabte

El divendres es van registrar un 59,39% més de consultes respecte el segon divendres de l´any anterior