La reivindicació per aconseguir que les atraccions de les fires de Girona siguin accessibles per a persones amb mobilitat reduïda agafarà embranzida aquest diumenge. Diferents col·lectius gironins s'han unit en aquesta lluita organitzant demà una trobada al parc de la Devesa. L'objectiu és immortalitzar com els nens i joves que van amb cadira de rodes no poden pujar a les atraccions de les Fires de Sant Narcís, instal·lades encara al parc per compensar els dies de pluja de la festa.

L'acte està encapçalat per l'AMPA del Consorci Sant Gregori -centre d'educació especial- i l'associació Lluito per tu, creada per una família de Llagostera amb un fill amb paràlisi cerebral. Les dues entitats s'han unit per aconseguir que a les properes fires de Girona cap nen es quedi sense pujar a les atraccions. «No és una qüestió de llastima, a aquests nens se'ls està prohibint un dret que tenen que és poder gaudir de la vida social, del lleure i d'un espai inserit a la societat», explica Marc Trayter, president de l'AMPA Consorci Sant Gregori.

La reivindicació neix després que Joan Benítez, sotspresident de l'Associació Lluito per tu, publiques un tuit demanant «per quan unes fires per a tots els nostres fills? Tan difícil és fer un carrussel adaptat on puguin pujar-hi cotxets i cadires especials al mig de la resta de nens?». La publicació s'acompanyava amb una fotografia de l'Alba, la filla de Benítez, contemplant les atraccions.

A banda de la protesta d'aquest diumenge, les dues entitats portaran la qüestió a la Comissió dels Drets a les persones amb Discapacitats del Col·legi d'Advocats de Girona, a la qual pertanyen Marc Trayter i Joan Benítez.

La concentració de demà compta amb el suport de l'AMPA del CEE Palau, de Mifas i de Multicapacitats. El punt de trobada és davant la Rosaleda, a les 12 del migdia, per anar després cap a les fires.

Aquesta no és la primera reivindicació que s'ha engegat per aconseguir que cap nen i nena es quedi sense anar a les atraccions. El jove gironí David Vega va crear a finals d'aquest mes d'agost un Change.org per demanar que s'adaptin les atraccions de les fires de Girona per a persones amb mobilitat reduïda. En la petició virtual, Vega apunta que per a «forjar una ciutat inclusiva i preparada per a totes les persones» és «essencial» que «un nen o persona amb algun tipus de discapacitat pugui passar-s'ho bé a les fires». Després de superar les 2.000 signatures, el jove gironí presentarà la proposta a l'Ajuntament de Girona, acompanyat per l'AMPA Consorci Sant Gregori.

«Un dèficit que s'ha de resoldre»

De fet, el consistori gironí ja té previst tractar aquesta qüestió. En la valoració de les passades fires, la regidora Eva Palau va exposar la voluntat de l'Ajuntament de Girona de potenciar la presència d'atraccions adaptades, «conscients que és un dèficit que s'ha de resoldre».