La coordinadora local de MES (Moviment d'Esquerres) a Girona ha decidit donar suport a la candidatura de Guanyem Girona de cara a les properes eleccions municipals. Segons ha explicat el regidor Pere Albertí, que no té intenció de deixar el grup municipal, «la transversalitat del moviment ha desbordat fins i tot les expectatives inicials, amb la participació de molts i moltes progressistes d'afiliació ben diversa, d'una clara vocació de majories i d'esdevenir alternativa guanyadora a l'actual govern de la ciutat». MES se sol presentar com la formació dels «socialistes sobiranistes».

Guanyem Girona es va presentar el passat 22 d'octubre al teatre municipal com «un espai municipalista i de base ciutadana per liderar un projecte de canvi en clau social, democràtica, popular i republicana». Pere Albertí ja estava en aquell acte. De fet, Albertí va ser un dels primers signants del document que va servir per impulsar aquesta nova candidatura.

Un interès trencat

La decisió de MES, que ja s'anava fent evident les darreres setmanes, topa amb l'interès d'Esquerra Republicana de mantenir-los dins de la seva llista electoral com a coalició republicana com va passar en els comicis de l'any 2015. En aquelles eleccions, la llista va treure quatre regidors. Albertí, que anava com a número 3, pels pactes entre ERC i MES, va entrar al consistori. Des d'aleshores s'ha mantingut fidel al grup municipal liderat per Maria Mercè Roca (ERC). Quan ERC va fer públic que no comptava amb Roca per a les properes eleccions, el representant de MES va mostrar el seu desacord amb la decisió d'Esquerra. Poc després es va fer oficial que Esquerra tindria Quim Ayats com a cap de llista. El candidat Quim Ayats va mostrar el seu interès per intentar revalidar l'acord amb MES. Un pacte que no serà possible.

Albertí ha valorat que a la gent de Moviment d'Esquerres «ens mou la inquietud per un municipi de múltiples potencialitats que, tanmateix, està aturat per l'actual govern». Segons el regidor, l'alcaldessa, Marta Madrenas, «fia el seu èxit electoral a la seva identificació amb el procés independentista, però el seu balanç d'obra de govern a la ciutat és molt pobre».

En aquest sentit, els «socialistes sobiranistes» s'han mostrat preocupats «per l'augment de les desigualtats, la precarietat laboral, les dificultats d'accés a l'habitatge o l'abandonament» de molts barris: «la Girona de postal genera molt d'orgull però això no pot servir d'excusa per no abordar les problemàtiques profundes i els reptes de futur que té la nostra ciutat», ha sentenciat Albertí.

Per la seva banda, la responsable territorial de Moviment d'Esquerres, Amèlia Barbero, ha explicat que «la gent de MES ens sumem a Guanyem Girona a títol individual, ja que l'esperit del projecte és la suma de persones i no de sigles». Els partits, ha explicat l'exregidora de l'Ajuntament, «facilitaran la logística perquè el projecte funcioni, però serà una candidatura de protagonime ciutadà».

En aquest sentit, els «socialistes sobiranistes» de MES ja han animat els seus adherits a participar en la propera assemblea de Guanyem, el 24 novembre a l'escola Montfalgars.