Grups de joves han perpetrat fins a 27 robatoris amb violència i intimidació durant les Fires de Girona. Els Mossos d'Esquadra han detingut 15 nois d'origen magrebí, d'entre 16 a 18 anys, que no dubten en l'ús de la força per sostreure el mòbil o la cartera durant aquests dies de festes. La Policia Municipal de Girona i els Mossos destaquen que aquests grups són cada cop més violents i que entre els joves hi ha menors desemparats, coneguts com a Mena, i que s'han acostat fins a la ciutat de Girona durant aquests dies per delinquir.

Aquests tampoc dubten a enfrontar-se en alguns casos amb els agents, fet pel qual també han crescut els delictes per atemptats contra els agents de l'autoritat.

El cap de l'Àrea Bàsica Policial (ABP) Gironès-Pla de l'Estany dels Mossos d'Esquadra, Xavier Domènech, va destacar ahir al matí durant el balanç policial de les Fires de Sant Narcís que a la ciutat hi ha hagut 331 fets delinqüencials durant el període i que s'ha anat a la baixa, amb set fets menys.

També va destacar que malgrat estar en alerta terrorista, no s'ha hagut de lamentar cap incident greu. Dels 331 fets delinqüencials, la major part d'aquests han sigut delictes contra el patrimoni (289 fets). I el fet més preocupant per la policia són els robatoris amb violència i intimidació, popularment coneguts com a atracaments. En aquest cas, se n'han produït fins a 27 i assegura que des de l'octubre de l'any passat ja s'havia detectat «una tendència a l'alça i, per això, s'hi han dedicat molts esforços» i d'aquí el resultat de 15 detinguts.

El que preocupa, diu, és el canvi de modus operandi, ja que s'ha passat d'actuar d'una a dues persones a fer-ho en grup. Aquest any, assegura, s'han trobat amb casos de quatre, sis i fins i tot 10 persones que intimidaven una persona o més. En dos casos exhibien una pistola elèctrica, coneguda com a tàser, per tal d'intimidar i robar.

Agressió sexual a una menor

Enguany també s'ha hagut de lamentar una agressió sexual a una menor de 16 anys durant les Fires. El fets van tenir lloc dissabte a la Devesa pels volts de les dues de la matinada i el presumpte autor va forçar la noia quan aquesta es va negar a tenir-hi relacions. Els Mossos van detenir el presumpte autor, un menor de 17 anys, la mateixa nit. L'any passat no hi havia hagut cap cas d'agressió sexual.

En total els Mossos i la Policia Municipal de Girona han detingut 48 persones durant el període de Fires. Entre els fets destaca un cas de violència masclista que va tenir lloc en un habitatge del carrer Puigneulós de Can Gibert del Pla. Un cas que va acabar amb un detingut per detenció il·legal,segons van informar els Mossos, ja que tenia la seva parella tancada amb pany i clau i no en podia sortir.

«Botellón» al Barri Vell

L'inspector en cap de la Policia Municipal, Joan Jou, va destacar les bones dades de Fires i va ressaltar que un dels eixos d'enguany ha estat l'increment de la lluita contra l'incivisme i el compliment de les ordenances municipals, especialment a la nit. Això ha comportat l'augment de denúncies. Per exemple, Jou va ressaltar que s'ha passat d'una a 15 per consum d'alcohol, ja que es va aixecar acta a grups de joves que feien botellón i causaven molèsties al Barri Vell. I també és remarcable la davallada de denúncies per venda ambulant, que han passat de 31del 2017 a sis.