L'Ajuntament de Girona limitarà el nombre i la tipologia d'animals de companyia que habitin en cada habitatge, segons les característiques de cada immoble. Així ho preveu en la modificació de l'ordenança municipal de protecció, control i tinença d'animals. La proposta també inclou que en un sol pis puguin conviure-hi dos gossos potencialment perillosos. Segons el vicealcalde de Girona, Eduard Berloso, aquesta actualització de l'ordenança servirà per garantir «unes bones condicions per a l'animal i que puguem actuar quan es posi en risc el seu benestar o la seva salubritat». També s'inclouen mesures per evitar molèsties als veïns d'habitatges que tenen animals i penalitzar amb una infracció greu aquells qui no recullin les deposicions.

D'altra banda, la modificació de l'ordenança també incorporarà mesures per evitar molèsties als veïns d'habitatges que tenen animals. Els propietaris hauran de vigilar que els seus animals no embrutin les zones comunes dels habitatges i que no molestin als veïns amb els seus lladrucs. En cas en què no es compleixin aquests dos requisits, s'imposarà una multa coercitiva.

Berloso ha apuntat que aquestes mesures s'han estat estudiant des de «fa mesos» i estan pensades per «mantenir una bona convivència a la ciutat entre les persones propietàries d'animals i les que no ho són».

De tota manera, l'ordenança també inclou la possibilitat de reduir-ne l'import quan la persona infractora reconegui la seva responsabilitat i efectuï el pagament de forma anticipada.

Quan una persona rebi la primera sanció lleu també podrà escollir entre pagar la multa o participar en treballs a la comunitat.

De moment s'han presentat tot aquest conjunt de propostes a diversos col·lectius animalistes per tal que valorin les iniciatives del govern i puguin fer-hi les seves aportacions abans del 30 de novembre. Després els tècnics avaluaran si les millores es poden afegir a la modificació de l'ordenança o no. La proposta no arribaria al ple municipal fins al mes de gener.