Ara fa exactament un any, l'Ajuntament de Girona va decidir suspendre el tradicional castell de focs que tanca les fires de Sant Narcís a causa de la «complicada situació política» del moment. La decisió es va prendre sobretot després de les detencions dels líders del procés independentista. Aquesta decisió va provocar opinions variades, com per exemple els veins del barri de Vila-roja, que van decidir fer el seu propi castell de focs després de l'anul·lació d'aquests.

Mesos més tard, durant la Diada de Sant Jordi es va decidir reprendre la celebració de la pirotècnia. Segons la regidora de l'Ajuntament de Girona, Eva Palau, va dir que «quan vam decidir suspendre els focs per la situació política que estava vivint el país en aquell moment, ens vam comprometre amb l'empresa que quan veiéssim que havia arribat el moment idoni, els convidaríem a venir perquè oferissin el seu espectacle i que la gent de Girona el pogués veure».

Aquest 2018 els focs es van celebrar de la mateixa manera que es feia cada any sense problema. Per al tancament de les festes de Sant Narcís, el diumenge a les vuit de la tarda es van utilitzar un total de 200 quilos de pólvora i 1.500 petards. Aquest any l'encarregada va ser la pirotècnia Igual i va utilitzar el mateix material que al Mundial de Futbol de Rússia. L'espectacle va tenir una duració d'aproximadament uns quinze minuts, que van acabar amb un esclat de coets, sons i colors més forts que la resta. Durant la sessió es van poder apreciar diferents formes, com per exemple palmeres, cortines de foc i dibuixos de cors i cargols, entre d'altres. Segons els experts en pirotècnia, els petards van oscil·lar entre 30 i 150 milímetres segons el seu calibre.

Amb més de 120 anys d'experiència, la pirotècnia Igual va expressar la seva alegria d'haver pogut tornar després de molts anys a Girona. Precisament per aquest motiu, la companyia va decidir preparar un disseny exclusiu per l'acomiadament de la festa major gironina. Cal esmentar que la companyia ha estat reconeguda en àmbit mundial amb nombrosos premis i distincions.