L'Ajuntament de Girona ha participat a la quarta reunió de ciutats refugi de l'Estat espanyol, on 13 ciutats han reclamat a l'Estat, des del Congrés dels Diputats, més recursos i finançament per garantir una acollida digna i una atenció adequada a les persones migrants i sol·licitants d'asil als municipis. Hi ha estat present el regidor de Cooperació, Cristóbal Sánchez.

Representants de les tretze ciutats participants han consensuat un document de demandes concretes que s'han traslladat a la Secretaria de l'Estat de Migracions del govern espanyol per millorar i dignificar l'acollida de migrants com ara ampliar i reforçar els protocols de recepció en els punts d'arribada, crear un protocol de comunicació entre la Secretaria de l'Estat de Migracions i les ciutats d'acollida, restablir el Fons d'Acollida i Integració de la Immigració suspès l'any 2011, reforçar els recursos de les oficines d'asil, o flexibilitzar l'accés als permisos de residència i treball per aquelles persones que viuen a les ciutats en situació irregular i hi estan plenament arrelades.

Per altra banda els representants de les ciutats han compartit recursos i experiències d'èxit impulsades des de l?àmbit municipal en matèria d'acollida de persones migrants, refugiades o sol·licitants d'asil i han coincidit en la necessitat de reclamar al govern espanyol els recursos suficients per afrontar la gestió els propers mesos, coincidint amb l'arribada de l'hivern.

El regidor de Cooperació, Cristóbal Sànchez, ha manifestat que "en la reunió mantinguda amb el Secretari d'Estat de Migracions hem observat un canvi en la sensibilitat per la situació en què ens trobem els municipis per part del govern. S'han compromès a estudiar les nostres propostes, però no s'ha concretat cap acció a curt termini".

Aquesta és la quarta reunió de les ciutats refugi de l?Estat espanyol i hi han participat, a part de Girona, Barcelona, Terrassa, Sant Boi de Llobregat, Madrid, València, Saragossa, Granada, Valladolid, Sant Sebastià, la Corunya, Cadis, i Palma i s'hi ha acordat continuar treballant de manera conjunta i coordinada i participar en les diferents trobades tant amb la Secretaria d'Estat de Migracions com amb el Ministeri d'Interior durant les properes setmanes i mesos.