Petards, fum i crits d'esglai i d'admiració a la plaça Catalunya de Girona. Aquest és l'efecte que va causar ahir al migdia, un dels actes més esperats de la programació de les Fires de Sant Narcís d'enguany: la gran tronada dels Quatre Rius. Aquesta tradició centenària s'havia de fer el passat 27 d'octubre per donar el tret de sortida a la Festa Major dels Quatre Rius, però es va haver de posposar a causa de la previsió de tempesta per a aquell cap de setmana.

La gran traca, que va fer trontollar literalment un dels punts neuràlgics de la ciutat, va consistir en 300 metres de petards instal·lats al perímetre i a l'interior de la plaça. Els artefactes es van encendre a la una en punt amb un sorollós espetec que es va sentir des de bona part de la capital gironina i que va agafar desprevingut més d'un vianant, que no va poder reprimir un sobresalt acompanyat d'un crit d'esglai. I la festa ja no va parar. Els petards van seguir ressonant un rere l'altre entre crits d'admiració del públic que no es va voler perdre cap detall d'aquest curiós espectacle.

Alguns eren a plaça Catalunya esperant expressament la gran tronada. D'altres, hi eren perquè minuts abans s'hi havia celebrat la baixada d'andròmines o perquè passaven per allà.

De fet, el gran muntatge, que va obligar a acordonar la zona ja des de bon matí, va obrir la curiositat als vianants -sobretot els més petits- que preguntaven què passava. «És pel correfoc», li va dir una mare al seu fill. I no anava desencaminada, ja que la gran tronada va ser com un gran aperitiu de la festa del foc que es va fer a la nit.

L'espectacle va durar aproximadament dos minuts. Els últims artefactes en explotar van ser quatre morters en honor als Quatre Rius, seguits dels forts aplaudiments per part del públic.

La Festa Major dels Quatre Rius és una festa impulsada des de l'Ajuntament per implicar la ciutadania en les fires de Sant Narcís i fomentar la participació dels gironins i gironines en la festa major de la ciutat a través de la competició festiva dels veïns i les veïnes de tots els barris dividits en quatre grups: Ter, Onyar, Güell i Galligants.

Enguany, aquest esdeveniment ha comptat amb diferents activitats com una gimcana, la primera edició del campionat de bitlles catalanes o la quarta cursa de Rutlles de la rutlla.