La junta de govern de l'Ajuntament de Girona ha aprovat, recentment, estimar la petició d'indemnització de 276 euros formulada per una parella de veïns pels danys que va patir un vehicle que tenien llogat i que va provocar un camió de les brigades municipals sense assegurança, el mes de juliol.

És a partir d'aquesta acceptació de la responsabilitat que el consistori tramitarà el pagament de la reparació dels desperfectes que va causar al cotxe. Segons el consistori properament es farà l'abonament d'aquest import. Els afectats han hagut d'anar a l'oficina del defensor de la ciutadania, Ramon Llorente, en diverses ocasions per tal que intermediés i s'accelerés la resolució del cas.

L'accident es va produir el 10 de juliol després que un vehicle de les brigades municipals encarregades del manteniment de l'enllumenat públic, i matriculat el febrer, va circular durant mesos sense assegurança fins que va acabar tenint un accident al carrer Sant Miquel, al barri de Sant Pau, a tocar de la zona dels Químics.

Retrovisor malmès

El vehicle va xocar contra la furgoneta de lloguer i li va danyar el retrovisor esquerre, fent-li saltar el vidre. Els llogaters de la furgoneta, una parella que estava fent una mudança, va adonar-se d'immediat de l'impacte i hauria reclamat al camió que s'aturés. Però van haver d'arrencar a córrer fins

que es va parar en un punt més endavant per treballar a la zona. La parella va haver de trucar a la policia municipal per tal d'omplir els papers de l'accident i comptava amb un testimoni que va corroborar que el camió de la brigada d'enllumenat havia topat amb la furgoneta.

A partir d'aquest punt és quan els afectats es van adonar que el vehicle de l'Ajuntament no disposava de cap tipus d'assegurança en cas d'accident, malgrat ser obligatori i malgrat ser propietat d'una institució pública. Per aconseguir-ho van haver de superar diverses peripècies i anar tant a la seu de la policia com a l'edifici consistorial.

Mentrestant, la parella va haver de retornar el cotxe malmès a l'empresa de vehicles que els hi havia llogat. Aquesta els va penalitzar amb 276 euros pels desperfectes que tenia la furgoneta.

En paral·lel a fer front a aquesta bonificació pel lloguer del mitjà de transport per fer la mudança, els afectats van iniciar el procés per fer la queixa i la reclamació de l'import econòmic de la reparació dels desperfectes a l'Ajuntament que, tot just ara, sembla haver arribat al seu final burocràtic.

Quan Diari de Girona va publicar l'incident a finals de juliol, l'Ajuntament va admetre que el camió-grua s'havia mogut per la ciutat sense la documentació per culpa d'un «malentès» entre diferents àrees però que ja havia solventat la situació. Fonts del consistori, van assegurar que des de l'Ajuntament s'ajudaria els veïns en tot el que calgués i es va comprometre a abonar-los els diners de la reparació. Per als afectats però, la tramitació ha estat excessivament lenta i s'han sentit abandonats pel consistori.

Per aquest motiu, recentment s'havien dirigit al defensor de la ciutadania. Ramon Llorente va adreçar una recomanació a l'àrea d'alcaldia per tal que es compensés d'immediat la parella que va resultar afectada per un xoc. En la recomanació, el defensor indicava que s'havia d'actuar «amb la màxima rapidesa, i sense excuses o dilacions injustificades, siguin de caràcter procedimental o burocràtiques».

En l'escrit, el defensor exigia a l'Ajuntament de Girona «que doni la corresponent ordre de pagament amb la major celeritat possible, observant les garanties necessàries, però atenent especialment l'obligació de donar exemple com a administració pública de compensar i pagar pel dany ocasionat a la ciutadana queixant».