El govern de la ciutat de Girona té previst adequar la llera del riu Onyar al costat del Parc Científic i Tecnològic de la UdG per crear-hi un parc urbà. El nou espai comptaria amb un total de 17 hectàrees -la meitat dels que ocupa la Devesa- i tindria un cost de 5 milions d'euros. De tota manera, el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, ha avançat a Catalunya Ràdio que demanaran una subvenció europea que els ajudi a pagar el 80% de les actuacions en el nou parc. Actualment en aquesta zona s'hi han instal·lat alguns horts urbans de manera il·legal, que el govern preveu regularitzar. Segons Sastre, el nou parc ajudarà a revitalitzar els barris de l'est de la ciutat, com ara la Creueta o Vila-roja.

D'aquí a dos mesos s'obre el procés de presentar els projectes per acollir-se a les ajudes europees. En el cas que els donin la subvenció, l'Ajuntament de Girona ja tindria els diners a partir de la primavera.

El nou parc es desenvoluparà amb la intenció de revitalitzar alguns dels barris del sector est com ara la Creueta o Vila-roja. Sastre ha anunciat que es tractarà bàsicament d'una "intervenció en el medi fluvial" i també preveu actuar en els horts urbans il·legals que hi ha actualment en aquella zona. Si bé és cert que aposten perquè aquests segueixin existint, els ordenaran i regularitzaran.

Aquest parc urbà a la llera del riu Onyar era un projecte que ja estava a sobre la taula de l'últim govern tripartit a la capital gironina el 2008, però que al final va quedar descartat. Ara, Sastre l'ha rescatat amb la voluntat d'esponjar la ciutat, tot i que ha advertit que cada vegada costa més trobar espais per habilitar-los com a zones verdes i "calen solucions imaginatives".

Gestionar 30 hectàrees de camins rurals

A banda de la creació del nou parc, el govern local també vol gestionar diversos camins rurals de les deveses d'en Bru, que hi ha entre l'Hospital Trueta i el polígon industrial de Domeny. Segons Sastre, el projecte convertiria 30 hectàrees en un "parc fluvial al costat del riu Ter". El principal problema és que la majoria dels terrenys són de propietat privada i per això caldrà arribar a un acord amb els propietaris.

"Quatre rius i una sèquia", un gran projecte sense executar

No és la primera vegada que l'ajuntament de Girona proposa una gran projecte per a recuperar part del seu entorn fluvial. El més ambiciós de tots va ser el que es va presentar el juny de 2013, anomenat "Quatre rius i una sèquia". Previa piscines naturals al riu Ter, una renaturalització de l'Onyar, un museu a l'aire lliure al Güell... Elaborat pels arquitectes Olga Felip i Josep Camps, el document, que va costar 18.000 euros més IVA, no incloïa cap data d'execució ni pressupost, però l'alcalde, Carles Puigdemont (CiU), va assegurar aleshores que s'aniria desenvolupant a llarg termini, igual que anys enrera es va fer amb el Barri Vell. Caldrà veure si el futur parc urbà que es projecta ara recupera algunes de les idees que van quedar guardades en un calaix.