L'Ajuntament de Girona ha iniciat els tràmits per completar l'adequació de la Casa de Cultura per establir-hi la nova biblioteca Ernest Lluch, actualment ubicada al centre cívic Pla de Palau-Sant Pau. Ahir es va aprovar inicialment per junta de govern la segona fase del projecte de reforma de l'antiga biblioteca provincial, ubicada a la plaça de l'Hospital. Està previst que les obres puguin començar el segon semestre del 2019 i tenen un pressupost de 1.358.185,19 ? (IVA inclòs).

Les actuacions previstes a la planta baixa, l'altell i el pati de la zona est de la Casa de Cultura, actualment en desús, consistiran en la remodelació de l'espai respectant els trets essencials de l'equipament des del punt de vista arquitectònic. Es conservaran llibreries i obertures dels murs en la mesura del possible i es crearà un nou volum del pati per crear espais de circulació entre les diferents zones de la biblioteca, així com un espai diàfan a la planta baixa per contemplar les quatre façanes que conformaven els límits del pati original, que es convertirà en el punt central de la biblioteca. També hi haurà una sala d'informàtica i una sala polivalent.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha destacat la importància del projecte, que, segons indica, és el resultat de la bona sintonia entre l'Ajuntament i la Diputació: «Girona necessita recuperar la biblioteca del centre de la ciutat, que més enllà de les pròpies funcions que ha de fer de foment de la lectura i la recerca, ha de desenvolupar també les funcions d'espai de difusió cultural i de punt de trobada social que ja feia l'anterior biblioteca, aprofitant i potenciant les sinergies amb tot el que succeeix dins la Casa de Cultura».

Madrenas ressalta també la funció que fa l'actual sala de lectura, però veu «prioritari» tirar endavant amb la segona fase del projecte atès el gran nombre d'usuaris i la tradició històrica d'aquesta biblioteca.