Ara fa dos anys i mig, l'Ajuntament de Girona i el Grup Mémora -propietari del tanatori de la ciutat- van pactar uns serveis bàsics per a enterraments que reduïen fins a un 30% el cost mitjà d'un sepeli. El preu és de 1.966,18 euros amb l'IVA inclòs, però aquí cal afegir-hi les despeses d'inhumació (que van en funció de cada municipi). A Girona, aquest preu inclou més elements que no pas els serveis bàsics a Barcelona: un taüt, ambulància de recollida, enferetrament, condicionament sanitari, vestició o amortallament, eliminació de residus sanitaris, estada en dipòsit, certificat mèdic, servei d'organització, la cerimònia al tanatori, cotxe fúnebre i personal per al funeral, tramitació i gestió de la documentació, inscripció al Registre Civil, 200 recordatoris i un ram de flors.

Segons les tarifes que recull el web del Grup Mémora, el següent «pack de serveis» després del bàsic (i que ja inclou sala de vetlla i les altres despeses) costa 4.069,19 euros en cas d'inhumació o 4.530,15 si s'opta per la incineració. Depenent del que decideixin els familiars, tanmateix, el rang de preus pot ser més baix o més alt (el pack més car és de més de 7.500 euros).

Des del Grup Mémora informen que, a les comarques de Girona, el preu mitjà d'un enterrament se situa en 3.600 euros (sense incloure les taxes de cementiri, que varien en funció de cada municipi). A més de Girona, el Grup Mémora també gestiona altres tanatoris de la província, entre els quals hi ha els de Salt, Palafrugell, Arbúcies, Banyoles, Besalú, Blanes, Torroella de Montgrí, la Bisbal d'Empordà i Maçanet de la Selva.

A Girona, durant el darrer any, de les 700 defuncions que hi ha hagut, la meitat dels difunts s'han incinerat. I dels 350 enterraments que s'han fet, en tan sols 21 els familiars han optat per acollir-se íntegrament a la tarifa social. El vicealcalde de la ciutat, Eduard Berloso, admet que, després de rebre queixes, l'Ajuntament va exigir -i comprovar- que Mémora publiciti aquesta tarifa social a cadascun dels despatxos on s'atenen les famílies dels difunts. «L'empresa ens explica que l'ofereix i creiem que s'acompleix allò pactat», assenyala. «Però per part de l'Ajuntament, ara també estudiarem fórmules per donar-lo a conèixer més a les famílies», subratlla Berloso, reiterant que tot i que 21 pot semblar una xifra petita, hi ha enterraments que, tot i partir d'aquesta «tarifa social», no s'hi acaben comptant perquè s'hi afegeixen més serveis.

L'arribada d'Àltima

A la demarcació, una altra funerària que hi té presència és la barcelonina Àltima. De fet, aquest grup està pendent de poder obrir un segon tanatori a Girona, que trencarà el monopoli de Mémora. El projecte se situarà al Mas Xirgu i, de moment, se n'està tramitant la llicència ambiental.

A les comarques gironines, Àltima gestiona un dels dos tanatoris de Figueres, el de Llançà i el de Ripoll. La funerària explica que, de mitjana, la despesa per a un enterrament a la demarcació és de 2.650 euros. El preu, però, no inclou l'IVA -en aquest cas, puja a 3.200 euros- ni tampoc el trasllat del difunt fins al cementiri i la inhumació.