Les Fires i Festes de Sant Narcís arrenquen aquest divendres i s'allargaran deu dies. El programa inclou un munt d'activitats, de les que n'hem seleccionat una vintena per a tots els públics. A Girona comença la festa major, i aquests són alguns dels imprescindibles de les fires

El pregó

Els Diables de l´Onyar tenen aquest any l'encàrec de donar el tret de sortida a les Fires de Sant Narcís de Girona. Ho fan coincidint amb els trenta anys de la colla, que també apareixen en el cartell de fires d'aquets any. El pregó començarà a les 20 h a la plaça del Vi, però si el voleu veure en directe hi haureu d'anar una estona abans. Per escalfar motors, des de diferents punts de la ciutat, a partir de les 17:30 h, hi haurà cercaviles amb gegants i capgrossos

Els concerts i les barraques de la Copa

La programació musical de les Fires de Sant Narcís d'aquest any augmenta l'accent femení respecte d'edicions anteriors. El grup tarragoní Roba Estesa, amb lletres feministes i caràcter festiu i combatiu, i la banda de rap valenciana Pupil·les obriran la primera nit de música a La Copa, on es concentren les barraques de les entitats, i que cada nit acullen milers de gironins amb ganes de festa.

La Fira de Mostres

La Fira de Mostres de Girona tindrà 393 expositors i durarà un dia més. El certamen multisectorial, que enguany arribarà a la 57a edició, s'allargarà un dia més (del 27 d'octubre a l'1 de novembre) per fer-hi encabir el cap de setmana, Sant Narcís i Tots Sants. Hi haurà unes noranta activitats al recinte firal en diferents espais de gastronomia, emprenedoria, la UdG i altres.

Diada castellera

El diumenge 28 d'octubre, a partir de les 11:30 h., la plaça del Vi tornarà a acollir la tradional diada castellera. Amb els Marrecs de Salt com a colla local, altra vegada, estaran acompanyats pels Capgrossos de Mataró i els Minyonys de Terrassa.

Les Lluminàries de Fires

El diumenge 28, a partir deles 19:30 h, espectacle de foc a càrrec de Taller de Magnèsia i Berros de la Cort. Recorregut: Jardins de la Infància, plaça Marvà, carrer de les Beates, escales dels Jardins de les Pedreres, on es farà l'acte final de les lluminàries.

Havaneres a les escales de la catedral

Una de les cantades d'havaneres amb més tradició de Catalunya no es fa a la costa, sinó a la ciutat de Girona. La protagonitza des des fa dècades el grup Terra Endins, que segur que tornaran a omplir les escales de la catedral. Serà el dia de Sant Narcís (29 d'octubre) a les 19.15 h.

Les atraccions de la Devesa

Un dels grans atractius de les Fires de Sant Narcís són les més de 130 atraccions que s´instal·len a l´esplanada de la Devesa de Girona. Com cada any, s'hi incorporen noves atraccions per als més agosarats. El dia 30 d'octubre, a partir de les 17 h, les famílies podran aprofitar una jornada 'anticrisi' amb una promoció de 2x1 (dos viatges al preu d'un)

Les fires del dibuix, artesania i alimentació del dia de Tots Sants

Tots Sants és un dels dies grans de les Fires i festes de Sant Narcís. El Barri Vell s'omple de parades en motiu de fires com la del Dibuix i la Pintura (una de les més antigues de Catalunya), o les d'artesania i alimentació.

Baixada d'andròmines per l'Onyar

Diverses colles amb ganes de passar-s'ho bé protagonitzen cada any la Baixada d'Andròmines pel riu Onyar, una activitat que el dissabte 3 de novembre arriba a la setena edició. Els participants es trobaran a la llera de l'Onyar, a l'alçada de la Plaça Catalunya a les 10:30 h, i començaran la baixada per l'Onyar una hora més tard

Correfoc

El correfoc de Girona és un dels actes més espectaculars de les Fires de Girona. Els Diables de l'Onyar volen tornar a encendre el Barri Vell. Inicialment, estava previst per al dissabte 27 d'octubre, però les previsions meteorològiques van aconsellar traslladar-lo al dissabte 3 de novembre a les 11 de la nit. Recorregut: pont de Pedra, plaça del Vi, carrer Nou del Teatre, carrer de l´Auriga, pujada de la Mercè, carrer del Portal Nou, pujada de Sant Martí, carrer de l´Escola Pia, jardins dels Maristes, carrer de la Claveria, carrer de Bellmirall, carrer dels Alemanys i plaça de Sant Domènec, on s'efectuarà l´espectacle final del correfoc.

Trobada de gegants

Colles d'arreu de les comarques gironines i d'altres punts de Catalunya participaran el 4 de novembre a partir de les 10 del matí a la XXXVII trobada de gegants al Parc del Migdia. A les 11.30 h s'iniciarà una cercavila que passarà pel parc del Migdia, el carrer d´Oriol Martorell i Codina, el carrer del Migdia, el carrer d´Ultònia, i la plaça de Calvet i Rubalcaba.

Castell de focs

L'any passat es va suspendre l'acte que posa fi a les Fires de Girona per la situació política. Enguany, la Pirotècnia Igual serà l'encarregada del castell de focs, que començarà el diumenge 4 de novembre a les 20 h al Parc de les Ribes del Ter. Des d'aprop es veuen bé, però són molts els que busquen punts elevats de la ciutat, com ara la part més alta de la muralla, per observar-los.