n Els sondatges per quantificar la quantitat exacta d'amiant a la carretera Barcelona de Girona es faran durant la primera quinzena del mes de novembre. Molt probablement just després d'acabar les Fires i Festes de Sant Narís, segons ha pogut saber Diari de Girona. L'empresa escollida pel consistori gironí per fer aquesta actuació ja ha presentat un pla de treball, que inclou un calendari, l'execució dels testos durant tres dies, així com totes les mesures de prevenció necessàries tenint en compte que es tocarà un material contaminant.

L'operació té un cost d'uns 20.000 euros i consistirà en perforar i extreure material de diversos punts de la carretera Barcelona al llarg de tota la seva extensió (des de la rotonda del Mas Gri fins molt probablement al final de la Ronda Ferran Puig). D'aquesta manera es podrà saber exactament on hi ha l'element contaminant i on no, així com en quina quantitat i si sempre és la mateixa i, finalment, en quina profunditat hi ha l'amiant, tenint en compte que en el passat s'han fet reasfaltatges successivament, fent capes una a sobre de l'altra. La idea de l'Ajuntament és tenir clar com actuar a partir d'aleshores al vial, si s'ha de reparar l'asfalt, posar un pedaç o fer un reasfaltatge.

L'actuació a la carretera Barcelona, un dels principals vials d'entrada i sortida de la ciutat, contemplarà totes les mesures de seguretat necessàries en aquest tipus de treballs amb l'amiant, tant per als operaris que hi participaran com per als veïns de la zona. De fet, molt probablement, s'informarà els veïns de la zona amb antel·lació.

Tal com recorda el gremi de constructors d'obres a la seva pàgina web, l'amiant és un mineral format per fibres microscòpiques de «gran durabilitat i baix cost que es va utilitzar molt en la construcció d'edificis entre els anys 60 i 80 del segle passat». La raó era que tenia unes «característiques aïllants, tèrmiques i modelables, a més de tenir un baix cost econòmic». Des de l'any 2002, l'ús d'amiant a l'Estat espanyol està prohibit. No obstant, està present en molts punts. Només és «perillós» quan es manipula sense cap tacte i provoca que les partícules s'escampin.

L'adjudicatària és Germans Cañet Xirgu i està especialitzada en operacions d'aquesta tipologia. De fet, està registrada al RERA (Registre d'Empreses amb Risc d'Amiant) al llistat oficial d'empreses autoritzades per treballar amb amiant. Inicialment no era la primera elecció municipal, però la que s'havia triat en primer terme va acabar renunciant.

La presència d'amiant a la carretera Barcelona es va posar al descobert l'any 2009, quan es van encarregar uns treballs de reasfaltatge a l'empresa Construccions Rubau.

En dur una porció a revisar va detectar aquesta substància. La idea inicial era eliminar els «bonys» sorgits producte dels reasfaltatges continuats sense retirar les capes inferiors, però es va descartar per la troballa. Es va determinar que l'amiant, molt probablement, s'havia posat en una actuació corresponent a l'any 2002.