Les ordenances fiscals per l'any vinent a Girona es van aprovar al ple municipal d'ahir a la tarda amb un guió pràcticament ja anunciat prèviament, amb els vots afirmatius dels grups municipals de CiU i el PSC i el vot en contra de la resta de formacions de l'oposició, a excepció del PP que es va abstenir. Diversos grups van criticar el retorn de la «sociovergència» i la decisió del PSC de donar suport a la proposta de CiU.

Concepció Veray (PP) va explicar que estava d'acord en la congelació dels impostos i les taxes però que considerava que el govern podia anar més enllà en diferents aspectes. Sobretot es va referir a les escombraries, tot apuntant que «en els últims anys hi ha hagut un increment elevat de la taxa» però que no s'ha aconseguit una rebaixa general d'entre el 10 i el 15%», com reclama el PP. I sobre l'IBI va recordar que «l'any 2015 Puigdemont va evitar per la porta del darrere una rebaixa del 10% de l'IBI. També va assenyalar que caldria «caminar cap a les bonificacions d'immobles que desenvolupin activitats que fomentin l'ocupació».

« Quo Vadis, PSC?»

A continuació va ser el torn de Míriam Pujola (Ciutadans). Pujola va lamentar que les ordenances fossin «continuistes i amb pocs canvis i ens sorprèn haver vist que un partit ha acceptat aprovar unes ordenances amb una única incorporació de rellevància i a més a més de rellevància menor». al seu parer, per motius «electoralistes» després de veure la formació de nous partits de cares als futurs comicis. « Quo vadis, PSC?», va preguntar-se. I va insistir: «Just demà fa un any que CiU els va fer fora del govern i avui somriuen conjuntament amb els seus amics separatistes a les portades dels mitjans de comunicació». «Amb el seu silenci i la seva nul·la oposició han fet de soci còmode de la Convergència de sempre», va reiterar.

La rellevància de Ciutadans

Aquestes acusacions van fer saltar la portaveu del PSC, Sílvia paneque que va etzibar-li que més endavant es podria veure «la rellevància de Ciutadans en les aportacions en favor de la ciutat». Paneque va lamentar que Ciutadans, en un ple d'ordenances es dediqués pràcticament només a parlar del PSC:«Avui només m,'ha quedat clar que no li agrada el PSC». A continuació Paneque va explicar que els socialistes havien decidit donar suport a CiU perquè «tot i que no són les ordenances que presentaria» la seva formació, no era el moment «d'un tot o res» i que havien aconseguit introduir mesures que «beneficien els gironins» amb accions de fiscalitat progressiva i facilitats de pagament.

La CUP-Crida per Girona també va criticar el pacte del PSC amb CiU. Laia Pèlach va lamentar que els socialistes -d'esquerres- avalin unes ordenances d'un partit de dretes, en referencia a CiU: «La vella sociovergència ha tornat a aparèixer». «No podem avalar unes ordenances que proposen facilitats i privilegis fiscals a les grans empreses i promotors privats», va dir la cupaire. La regidora de la CUP va explicar que no estaven d'acord en què «l'Ajuntament hagi de pagar la seguretat dels partits del Girona FC, ni que es donin facilitats a empreses organitzadores de grans esdeveniments per penjar publicitat o fer ús dels equipaments municipals».

Impostos a les grans superfícies

Pèlach va apuntar algunes propostes per aconseguir nous ingressos com «apujar l'IBI a les grans superfícies comercials, o crear una taxa nova per a l'estacionament dels busos turístics».

«Qui més tingui que pagui més», com també va dir la poartaveu d'ERC-MES, Maria Mercè Roca. La republicana, de la mateixa manera, va dir que els privats «podem fer ús de l'espai públic per fer-hi activitats, però han de pagar, va deixar clar per criticar l'exempció que plantegen les ordenances. Roca va dir que la seva formació hauria volgut un augment de l'IBI a les grans superfícies i més bonificacions socials: «Diuen que no poden aplicar més bonificacions però van regalant imports a les grans superfícies», va lamentar.

Finalment, en nom del govern, la regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas (CiU), va dir que les ordenances «busquen continuar millorant els beneficis als ciutadans, en un marc de clara i sostinguda contenció fiscal perquè tots els gironins i gironines hi sortim guanyant». Va recordar la «política de concensos» de la seva formació i va explicar que amb l'aprovació dels impostos i les taxes es «garanteixen continuar portant a terme les nostres polítiques de suport a les famílies, de reactivació econòmica i de protecció mediambiental».