L'Ajuntament de Girona va presentar ahir les dades del primer any de funcionament del radar rotatori. L'objectiu, deixar clar que sí que funciona i que sí que posa multes. El regidor d'Urbanisme, Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, va explicar que actualment s'estan tramitant 261 multes a vehicles que es van enxampar circulant a més de 50 km/hora pel pont de Fontajau durant el mes de juny.

Les tres caixes en què s'hi pot col·locar la càmera (Avinguda Lluís Pericot i carretera Barcelona, a més de la del pont de Fontajau) estan instal·lades des del novembre de l'any passat. Però el radar no s'ha mogut mai de lloc fins ara.

Joan Alcalà va explicar que durant els primers mesos la instal·lació no va funcionar correctament ja que no es transmetia adeuadament la lectura de la matrícula del cotxe. No va aclarir si a partir del juliol l'aparell segueix funcionant tal com ho va fer durant el juny, ja que va admetre que encara no tenia més dades d'altres mesos.

Però qui se la juga? La ruleta russa té bales i 261 conductors ja han estat denunciats. Un dels quals, una motocicleta que passava a 130 km/hora. Hi ha multes que poden arribar a 500 euros i que, segons la velocitat, comporten la retirada de punts del carnet de conduir.

El pànic de veure les caixes

La por de ser un dels afectats per aquesta ruleta sí que està tenint efectivitat a nivell d'accidents, ja que hi ha hagut una reducció pel que fa al número de xocs. Els deu mesos anteriors a la posada en funcionament hi va haver 15 incidents al pont de Fontajau i els deu mesos següents n'hi ha hagut dotze. Val a dir que el mes en què es van instal·lar (novembre), hi va haver cinc xocs, que es considera que van ser causats pel pànic en veure les caixes. Un conductor frenava i el de darrera no tenia temps de frenar i l'encalçava. Aquest 2018, la majoria de mesos han acabat sense cap xoc en un pont on fa uns anys hi va haver un accident mortal.

Aquesta disminució d'accidents ha repercutit també en un descens del número de ferits. Els deus darrers mesos n'hi ha hagut tres quan els deu mesos anteriors havien estat nou, en aquest mateix punt.

«Per tant, l'objectiu s'ha acomplert, perquè la sinistralitat s'ha reduït i els ferits també han baixat», ha dit el regidor d'Urbanisme i Mobilitat Alcalà». Finalment ha recordat que el radar es pot moure en qualsevol moment i que, per tant, demà o demà passat, podria no estar a Fontajau. També ha recordat que la policia municipal té un radar portàtil i que segueix fent controls a qualsevol punt de la ciutat.