Girona acollirà avui i demà una jornada de treball de la xarxa temàtica "Ciutat educadora i turisme responsable. El patrimoni com a valor identitari de les ciutats". La tinenta d'alcaldia i regidora de Promoció Econòmica, Desenvolupament Local, Turisme i Ocupació de l'Ajuntament de Girona, Glòria Plana, i el regidor d'Educació i Esports del consistori, Josep Pujols, han rebut aquest matí al Saló de Plens a les persones assistents a la jornada. En l'acte institucional hi ha participat també el Comissionat d'Educació, Infància i Joventut de l'Ajuntament de Barcelona, Miquel Àngel Essomba.

La xarxa està formada per catorze ciutats d'arreu de l'Estat espanyol i, a més de Girona, hi participen Almoradí, Barakaldo, Barcelona, Bilbao, Conca, Granollers, la Vall d'Uixó, Lleida, Ontinyent, Sagunt, Saragossa, Tarragona i Vila-real. Representants de tots aquests municipis participaran en les jornades d'aquesta setmana a Girona.

La trobada, que tindrà lloc al Centre Cultural La Mercè, servirà per posar en comú el treball que s'està desenvolupant des de les diferents ciutats i començarà avui amb una ponència inaugural sota el títol de "L'educació, un antídot als models turístics professionals", a càrrec del director de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, Joaquim Nadal.

A continuació, s'exposarà la segona fase del treball de la xarxa temàtica i el cas pràctic "Filosofia i model de treball de l'Associació de Guies de Turisme Responsable i Qualitat de Catalunya (Aguicat)", que anirà a càrrec del vicepresident de l'entitat, Carles Roig. Tot seguit, els representats de les ciutats membres de la xarxa faran una visita guiada pels indrets més turístics de Girona. La jornada del dia 26 es dedicarà exclusivament a avançar en els treballs de la segona fase de la xarxa.

La xarxa temàtica "Ciutat educadora i turisme responsable. El patrimoni com a valor identitari de les ciutats" es va iniciar l'any 2016 i durant la primera fase (2016-2018) es va teoritzar i debatre i es van compartir reflexions a l'entorn del comportament educacional i turístic que caracteritzen les ciutats com a marc de trobada de múltiples experiències.

Atès els resultats satisfactoris obtinguts en el marc de la primera fase de la xarxa, catorze de les setze ciutats que formaven part del projecte han decidit donar-hi continuïtat. En aquest sentit, durant el període 2018-2020, se seguirà treballant en aquesta línia, reflexionant i compartint experiències sobre quin ha de ser el paper de les ciutats educadores en les politiques turístiques i analitzant les actuacions que es duen a terme al respecte. La xarxa, liderada per l'Ajuntament de Barcelona i tutoritzada per la Universitat de Barcelona, comptarà durant aquesta segona fase amb el suport i colideratge de l'Ajuntament de Girona.

La regidora de Promoció Econòmica, Desenvolupament Local, Turisme i Ocupació de l'Ajuntament, Glòria Plana, ha assenyalat que "la bona feina que s'està fent en el marc de la xarxa permetrà complementar i enriquir el Pla estratègic de turisme de Girona. Un full de ruta que defineix les línies estratègiques de treball dels propers 5 anys, i que ens ha de permetre consolidar el model turístic de ciutat que volem: un model sostenible i de qualitat."

Per la seva banda, el regidor d'Educació i Esports, Josep Pujols, ha explicat que "la idea és anar incorporant la filosofia de Ciutat Educadora als diferents àmbits de treball de l'Ajuntament i, tenint en compte la rellevància que ha adquirit el turisme en els darrers anys a la ciutat, aquesta xarxa de ciutat educadora i turisme responsable ens va semblar una magnífica oportunitat".