L'equip de govern de Girona (CiU) i el grup municipal del PSC van tancar ahir un acord per poder aprovar les ordenances fiscals per al 2019 en un ple extraordinari que se celebrarà aquesta tarda. Segons expliquen, l'objectiu és garantir l'aplicació de mesures fiscals que «repercutiran favorablement en la ciutadania de Girona i afavoriran el benestar social i el desenvolupament econòmic».

L'acord consisteix en ampliar les propostes d'ordenances que havia presentat el govern de CiU amb les propostes que havia fet el PSC. Com a punt principal, destaca la creació d'una nova «tarifa plana» que havien proposat els socialistes per tal que les persones contribuents puguin pagar de forma fraccionada el pagament dels tributs periòdics, com l'IBI, l'IAE, el gual o les taxes de tinença d'animals, vehicles o cementiris. D'aquesta manera, s'oferirà als veïns la possibilitat de pagar de manera fraccionada en 3, 5 o 10 mensualitats al llarg de l'any aquests impostos i taxes, sempre que ho demanin prèviament a l'Ajuntament. Un cop s'aprovi aquest canvi, la ciutadania que ho vulgui ja ho podrà demanar, però no es podrà començar a aplicar fins al pagament d'impostos del 2020, ja que les sol·licituds s'hauran de presentar abans del mes de novembre de l'any anterior al qual han de tenir efecte.

D'altra banda, també s'ha acordat l'augment del 25% al 50% en la subvenció de l'IBI per als propietaris que cedeixin un habitatge per a la borsa de lloguer social i s'incrementarà del 15% al 25% la bonificació de la taxa d'escombraries per l'ús de la deixalleria. Altres mesures seran aplicar una bonificació del 50% de la taxa d'escombraries a les persones emprenedores durant els dos primers anys d'inici d'activitat econòmica, o incrementar la bonificació de l'IAE a les empreses que contractin personal a través del Servei Municipal d'Ocupació. A més d'altres iniciatives, també s'ha acordat augmentar la informació pública de totes les bonificacions i exempcions incloses dins les ordenances fiscals.

La tinenta d'alcaldia d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha agraït «la predisposició que ha demostrat el PSC, no només per aprovar unes ordenances eminentment socials, sinó també de millorar-les en alguns aspectes que repercutiran en la ciutadania».

Per la seva banda, la portaveu del PSC, Sílvia Paneque, ha assenyalat que «la responsabilitat política es tradueix en abandonar el relat i tornar a les propostes reals». «El servei al conjunt dels gironins i gironines exigeix que siguem capaces de trobar punts en comú per tenir una fiscalitat a Girona adequada, oportuna i seriosa. Ajustar la pressió fiscal a la situació econòmica i social és combatre el problema de tenir una certa recuperació econòmica i, a la vegada, feblesa social», ha indicat. «És un orgull i un premi a la bona feina poder presentar propostes tangibles i positives per a les persones a Girona», ha conclòs.