La programació de les Fires d'enguany potencia la participació dels barris organitzant més activitats per la Festa Major dels Quatre Rius.

Sí, per a nosaltres és molt important la implicació de tota la ciutat a les Fires. A vegades, els gironins que no viuen en els barris més cèntrics poden sentir-se lluny de la festa, és per això que l'any passat vam inaugurar aquesta competició de barris perquè els veïns puguin articular-se i formar part d'aquestes fires reivindicant la pertinença al seu propi barri.

Una de les novetats d'aquesta edició és el canvi de la jornada d'1? pel descompte de 2x1 a les atraccions. A què es deu aquesta modificació?

La jornada d'1? la vam implementar en plena crisi econòmica perquè tots els nens i nenes de Girona poguessin gaudir de les Fires. Ara que de mica en mica anem iniciant la superació de la crisi, aquell esforç que van fer els firaires ha canviat. Hem trobat la fórmula de dues entrades al preu d'una que ens permet oferir la possibilitat que tots els nens de Girona puguin anar a les atraccions a la vegada que l'esforç dels firaires no sigui tan extrem. No hem d'oblidar que els firaires són empreses i concretament el 80% són de Girona.

Les barraques estrenaran el punt lila. Què ha fet prendre aquesta decisió?

Volem que la nostra ciutat sigui també un exemple de respecte i que la igualtat de gènere sigui un dels principals béns públics a defensar. En espais d'oci multitudinaris lamentablement encara succeeixen situacions complicades per culpa d'indesitjables masclistes. Encara fa falta molta feina per lluitar contra el masclisme. Per tant, a Girona que som un exemple de ciutat cohesionadora i educadora, evidentment havíem de posar un espai on tothom, homes i dones, puguin informar-se sobre aquest tema, perquè la igualtat entre gèneres és un bé fonamental a protegir, preservar i fomentar. No és no i sí és sí, no acceptarem una altra cosa en aquesta ciutat.

Una igualtat que també s'està potenciant en el programa musical de les Fires és que enguany presenta un marcat accent femení.

Sí. A Girona hem volgut fer un esforç molt important i programar més grups femenins perquè n'hi ha d'excepcionals. Aquesta és una altra forma de treballar per la igualtat de gènere. Les dones són menys visibles en el món de la música. Ara quan ens preguntem: «on són les dones?», podrem dir: «a Girona actuant i gaudint». Volem una ciutat per a les dones, en la qual totes ens sentim segures.

L'any passat va haver-hi controvèrsia per la suspensió dels focs artificials. Què hauria de passar perquè es tornessin a suspendre?

Se'm fa terrible pensar què hauria de passar perquè ja està passant. No estem vivint una situació normal, tenim gent estimada, per exemple el nostre alcalde -Carles Puigdemont- que està sent represaliada, uns són a la presó i els altres a l'exili. És cert, però, que dins d'aquesta tensió cal trobar petits moments de comunió i fraternitat; petites estones per fer germanor amb els veïns i veïnes. I aquestes Fires han de ser això.