Després de 30 anys a dalt

dels escenaris, Dr. Calypso s'acomiada amb una gira

que farà parada a les Fires

de Sant Narcís el pròxim dimecres, 31 d'octubre.

Què ha portat Dr. Calypso a treure el peu de l'accelerador i posar el punt final a la trajectòria del grup?

Fa 30 anys que no parem i el cansament ja es nota. A més, membres del grup tenen altres prioritats i els gustos musicals han canviat.

És un comiat de no retorn?

Sí. Teníem pensat treure un projecte nou abans de finalitzar aquesta gira però el temps se'ns ha tirat a sobre. El 4 de gener serà l'últim concert.

Emprendreu nous projectes musicals per separat?

Sí, alguns continuarem treballant dins el món de la música i altres volen retirar-se del tot. En el meu cas i el del Sheriff, en Sergi Monlleó, fa un any que assagem en un nou grup que veurà la llum quan acabem la gira amb Dr. Calypso.

Quin so tindrà aquest nou grup?

Un so més de calypso, ukelele, maraques i de percussió, amb ritmes més tranquils. En comptes d'evolucionar a ritmes més actuals, anem enrere a la recerca de sons més antics, concretament a finals dels anys 50 i començament dels 60. El grup estarà integrat pel Sheriff i jo i altres músics i el nom provisional és Lord Sheriff i els Calip6.

Què és el que més trobarà a faltar d'aquests 30 anys amb Dr. Calypso?

La companyia del grup, perquè som com una família. El 60% dels membres de la banda estem junts des del 1992, quan la formació es va fer estable. Són 25 anys veient-nos cada setmana i viatjant a diferents indrets. Junts ens hem divertit molt i ho seguirem fent. Molts de nosaltres ja érem amics abans de formar el grup i crec que aquesta amistat és el que ens ha fet durar tants anys.

Del 1989 al 2018, com ha evolucionat el grup?

Musicalment és com ha canviat més. Quan vam començar alguns ja havíem tocat en altres bandes, però altres no. No teníem gaire coneixement musical ni sobre els instruments. Durant aquests anys hi ha hagut tot un aprenentatge musical molt gran. Una de les coses de les quals ens sentim més orgullosos és de tota aquella gent que s'ha dedicat a aprendre a tocar un instrument o ha creat una banda per seguir el nostre exemple.

En aquests 30 anys, l'ska ha evolucionat molt i ara és comú que els grups el fusionin amb altres estils. Què opina sobre aquesta transformació?

Està bé que hi hagi varietat. L'ska en si és un estil que es pot fusionar fàcilment amb altres ritmes. En aquests moments hi ha bandes que toquen aquell ska estricte i purista dels anys 60 i per altra banda han sorgit molts grups que fusionen aquest estil amb altres ritmes per fer el so més modern.

Les lletres de Dr. Calypso parlen d'amor i de la vida però també són molt reivindicatives. Com veu l'actual panorama polític?

Semblava que el món havia d'evolucionar cap a millor, i de cop hem retrocedit anys i anys enrere. Les lletres de punk dels anys 80, quan les coses estaven malament, encara són vigents actualment. Això vol dir que no s'ha evolucionat gaire. Veiem el panorama polític d'una forma pessimista.

Com serà aquest concert de comiat que oferireu a les Fires de Girona?

Farem un repàs de tota la nostra trajectòria, posant més atenció en els temes dels primers discs que van ser els que ens van donar a conèixer. Recuperarem les cançons del començament.