Les prediccions meteorològiques apunten que falta molt poc per donar la benvinguda a l'hivern amb un gir de temps sobtat que ens obligarà a fer el canvi d'armari i a començar a treure els abrics gruixuts. Després de força dies passats per aigua i una certa calma amb l'arribada d'un sol càlid, els experts informen que els termòmetres començaran a desfilar cap avall a partir d'aquest cap de setmana. Ahir va ser un dels dies més calorosos a les comarques gironines, ja que es van arribar a superar els trenta graus en alguns punts del territori. Aquest contrast tèrmic provocarà una transició d'estiu a hivern en només tres dies de diferència, un salt important que vindrà acompanyat de pluges i episodis de neu al Pirineu. S'ha emès un avís per ratxes de vent al nord de la Costa Brava per a avui i un augment de la nuvolositat a partir de demà, un dels primers símptomes de la imminent pertorbació.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat o SMC), les temperatures d'ahir van rondar els trenta graus sobretot a la franja litoral. La calor es va convertir en una tònica compartida arreu, amb 20 graus a la ciutat de Lleida, 25 a Barcelona, 27 a Tarragona i 29 a Girona. El focus principal es va concentrar sobretot a l'Empordà, a punts com Castell d'Aro amb 30,2 graus i el pantà de Darnius-Boadella amb 30,1. El SMC preveu que avui torni a ser un dia radiant amb alguns núvols baixos a la Depressió Central i a Ponent, com també va passar ahir a primeres hores del matí. El sol tornarà a ser protagonista amb temperatures que continuaran essent elevades, ballant entre els 24 i els 25 graus al litoral, però sense sobrepassar els trenta. Una diferència important és que la temperatura mínima per a avui s'espera una mica més alta.

Cap de setmana hivernal

El meteoròleg del Pla de l'Estany i col·laborador de Diari de Girona Enric Estragués corrobora que «per a aquest cap de setmana s'acabaran les temperatures tan agradables que tenim». A partir de demà a la tarda podrem començar a notar els primers símptomes.

Els experts apunten que la causa és l'arribada d'una massa d'aire procedent de l'Àrtic que substituirà la massa càlida d'aquests últims dies i farà que les temperatures quedin força per sota dels valors habituals per a aquesta època de l'any. El vent, malgrat no ser fort, contribuirà a augmentar la sensació tèrmica de fred. A partir de dimarts es preveuen noves borrasques atlàntiques.