El saló de descans del Teatre Municipal ha estat l'escenari aquest dilluns de l'acte de presentació de la iniciativa Guanyem Girona, que vol ser l'origen d'una coalició de partits d'esquerra, republicans i independentistes i que impulsa la CUP i l'entorn sobiranista dels comuns.

L'acte ha servit per donar a conèixer un manifest que ha estat signat per unes quaranta personalitats de la ciutat, entre les quals el vicerector de la UdG José Antonio Donaire, l'exrector Sergi Bonet, l'escriptor Josep Maria Fonalleras, el degà de la Facultat de Lletres i exregidor del PSC Àngel Quintana, i el llibreter i activista cultural Guillem Terribas.

El document aposta per «la creació d'una candidatura municipalista i ciutadana a Girona que aglutini persones i organitzacions diverses per liderar un projecte de canvi en clau social, democràtica, popular i republicana». El text indica que el «nou espai polític» ha de ser capaç d'esdevenir un alternativa de govern que situï en el centre de les preocupacions «el benestar de la gent, la centralitat de tots els barris i la participació ciutadana». Un «Guanyem Girona per liderar el camí cap a la República Catalana com a eina per superar el règim del 78».

Drets socials i model turístic

En el manifest s'aposta per la «igualtat» i per «garantir els drets socials a tothom» en tots els àmbits; habitatge, salut, treball i serveis bàsics. També per una «participació democràtica de baix a dalt», per revertir el «model turístic centrat únicament en el turisme i les polítiques de façana» i per crear «un model econòmic just que generi valor afegit i ocupació de qualitat». En d'altres punts s'indica que cal «situar l'educació, l'esport i la cultura al centre com a base per fomentar l'igualtat d'oportunitats».

El document també desgrana elements sobre els drets socials per al col·lectiu LGTBI, els infants, persones amb capacitats diverses i els migrants, i en favor d'«una Girona feminista». A més, es vol una ciutat on «es governi sota criteris d'ètica i transparència», es parla en clau ecologista i de polítiques transformadores «més enllà dels períodes electorals», on es tingui en compte l'àrea urbana en termes de cooperació en tots els àmbits i de potenciar el transport públic.

Entre els signants hi ha molts activistes com Pau Gálvez (CC.OO i militant d'EUiA), Assumpció Sabarí (delegada sindical de la neteja), Xavier Villarreal (activista i membre de les AMPA a Santa Eugènia), Maria Garrido (activista per l'habitatge), Laia Martin (activista de Sant Daniel), Mònica Tarradellas (advocada i presidenta de l'AV Sant Pau- Pla de Palau), Laura Iglésias (delegada d'USTEC-STEC/IAC), Dolors Serra (activista de Girona Acull), Adama Boiro (Espai Antiracista), Iruna Rigau (castellera i professora), Saady Suazo (membre de l'Associació d'Hondurenys de Girona), Àngel Fernández «Nene» (educador de Font de la Pólvora), Ruth Tramullas (activista pel dret a l'habitatge), Ana María Invernon (treballadora del Trueta i membre de Som Alternativa) i Maria Antonia del Valle (exdirectora del Casal Cívic de Montilivi), Pau Masramon (Aigua és Vida) però també poetes com Maria Cabrera, l'educadora Cristina Andreu, la directora i professora de teatre Catalina Lladó, l'advocat Pere Bugés, l'escriptor i editor Quim Curbet, els professors de la UdG Marco Aparicio, Carles Serra o Íngrid Guardiola i l'empresària Eva Mesa.

MES, Comuns i Pirates

També hi ha els quatre regidors de la CUP i l'actual regidor d'ERC. Un gest que evidencia que Moviment d'Esquerres (MES) està més a prop de l'entorn de la CUP que dels actuals socis d'Esquerra. La llista la completen noms com Xevi Montoya (membre del Comú de Girona), David Martí (expresident d'Òmium Gironès), Núria Giol (ANC), Miquel Blanch (militant de Lluita Internacionalista i exdirector de l'escola d'adults), Albert Sunyer (Pirates de Catalunya), o Carla Soler (El Forn).