Fil a l'agulla per buscar una solució a la presència d'amiant a sota les múltiples capes d'asfalt a la carretera Barcelona de Girona. Després d'algun entrebanc, l'Ajuntament ja té l'empresa especialitzada encarregada de fer l'estudi que haurà de servir per constatar exactament on hi ha amiant de tot el vial i en quina quantitat. Això també permetrà determinar de quina manera es podrà retirar aquest agent contaminant.

L'empresa escollida ha estat Germans Cañet Xirgu, que ha fet valer la seva proposta després que la primera que s'havia triat hi acabés renunciant. Això ha retardat els plans de l'Ajuntament, que ja volia tenir sobre la taula aquest informe d'extracció d'amiant abans d'acabar aquest any. El cost de l'estudi volta els 20.000 euros. L'objectiu d'aquest estudi és poder aconseguir un pla per tal d'actuar en cas que s'hagi de fer alguna reparació a l'asfalt, un pedaç o un reasfaltatge. O si és possible fer una intervenció integral de tot el vial. Aquest empresa especialitzada farà sondatges en diferents punts del paviment per tal de comprovar quin és l'estat de l'asfalt, quina quantitat exacta hi ha segons les zones del carrer i quin és el millor mètode d'extracció.

El tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, ha assegurat que la reforma del ferm de la carretera Barcelona és «un repte que aquest Govern vol assumir», ja que, al seu parer, «no es pot seguir posant més capes d'asfalt» per seguir allargant un problema que, tard o d'hora, s'haurà de resoldre.

Tot plegat es va destapar l'any 2009, quan l'empresa Construccions Rubau, que havia de fer un asfaltatge a la carretera Barcelona, va detectar presència d'amiant, un element contaminant i prohibit des de l'any 2002, en capes inferiors de l'asfalt. L'empresa va extreure unes mostres de la capa superior de l'asfalt d'uns cinc centímetres de gruix i les va dur a analitzar. I els resultats van servir per alertar de la presència d'aquest element. La zona on es va trobar amiant està situada entre el centre comercial el Corte Inglés i la rotonda del final de l'avinguda Ferran Puig, és a dir, tota la trama urbana de la carretera Barcelona, un espai que correspon a una longitud d'1,5 quilòmetres aproximadament.

La reconversió de la carretera Barcelona és, precisament, una de les grans apostes de l'actual alcaldessa, Marta Madrenas, que vol aprofitar les obres de la Clínica Girona, el Corte Inglés, l'Institut Ermessenda i la plaça d'Espanya per crear un vial molt amable i de passeig.

Aquests resultats van posar de manifest que l'asfalt conté amiant en un 2,28% de la seva composició. Aquesta troballa va provocar que l'Ajuntament hagués de canviar de plans i desistir de l'asfaltatge. Uns treballs que havien de servir per eliminar els actuals bonys que hi ha a la carretera per asfaltatges consecutius a sobre, sense arrencar la part inferior. L'amiant seria allà des d'una actuació d'asfaltge que es va fer l'any 1982.