Un brusc canvi de temps portarà dissabte que ve una onada de fred àrtic a Catalunya, acompanyada per un front de precipitacions que podria deixar nevades per sota dels 900 metres.

Segons ha informat la delegació a Catalunya de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), dissabte acabarà el temps estable i càlid d'aquests últims dies amb l'entrada d'una massa d'aire àrtic que donarà lloc a un notable i generalitzat descens de les temperatures, que quedaran molt per sota de les habituals per a aquesta època de l'any, així com la primera nevada important de la temporada al Pirineu.

Durant dissabte i diumenge a la matinada un front fred molt actiu anirà recorrent Catalunya d'oest a est, deixant al seu pas pluges i xàfecs generalitzats, més intensos i freqüents al Pirineu i en la meitat est, i no es descarta que arribin a ser localment forts en aquestes zones.

Les precipitacions tendiran a remetre a partir de diumenge al matí, si bé al Pirineu podrien continuar durant la tarda amb caràcter més feble i ocasional.

Durant dissabte la cota de neu baixarà progressivament des dels 2.200 metres inicials fins a situar-se diumenge a la matinada al voltant de 800 o 1.000 metres al Pirineu occidental, localment més baixa a la Vall d'Aran, i a 1.400-1.600 metres al Pirineu oriental.

Les temperatures de diumenge seran significativament baixes per a l'època, amb màximes que es quedaran al voltant dels 14 o 16ºC al litoral, deu graus menys que les actuals, mentre que seran d'entre 7 i 12ºC en gran part de l'interior i entre 4 i 8ºC a les valls del Pirineu.

A partir de diumenge, i almenys fins dimarts, es produiran a més gelades al Pirineu, Prepirineu i puntualment en àrees pròximes.

Dilluns, dia 29, s'espera un dia en general més estable, sense precipitacions, encara que el vent del nord-oest bufarà fort amb ratxes molt fortes al terç sud de Catalunya i al nord de l'Empordà.

Els meteoròlegs han avisat que, encara que el pronòstic a més de quatre dies no es pot precisar, és probable l'entrada d'un front atlàntic que podria donar lloc a noves precipitacions a partir de dimarts que ve i els dies següents amb una certa recuperació de les temperatures i pujada de la cota de neu.