El regidor de Projecte Ferroviari de Girona, Carles Ribas (CiU), demanarà quatre reunions en un mes al subdelegat del Govern espanyol, Albert Bramon (PSC), per tal de parlar del TAV i l'Arxiu Històric. Després de reunir-se amb la mesa de seguiment de les obres de reposició del TAV, de la qual formen part veïns i entitats, Ribas ha avançat que reclamarà a Bramon cronogrames i calendaris «concrets» per a tots els projectes pendents. Aquesta petició de reunions arribarà després que Bramon digués públicament la setmana passada que Ribas no havia demanat cap reunió per parlar de la qüestió, cosa que el regidor nega rotundament.

Ribas va reiterar ahir que, després d'anys d'abandonament i desencontres, en el darrer any i mig l'Ajuntament estan molt satisfets en com ha anat la relació amb Adif i els seus tècnics, ja que els van proposar un cronograma de treball que s'està complint i el 95% de la llosa del Parc Central està acabada. Per això, després que Bramon digués que no hi havia cap reunió demanada per part del consistori per parlar d'aquest tema i s'oferís per a fer d'intermediari, Ribas ha decidit prendre-li la paraula. El primer que va fer, dilluns passat, va ser demanar una reunió a quatre bandes amb la subdelegació, Foment, Adif i l'Ajuntament per desencallar temes pendents.

A partir d'avui, però, també demanarà quatre reunions a Bramon per tal que demostri que és útil com a intermediari. Sol·licitarà una reunió per setmana, durant un mes, per tal de debatre els grans temes que el govern estatal té pendents a la ciutat. Així, a la primera reunió Ribas vol posar sobre la taula els tres grans temes que queden en relació a la reposició de les obres del TAV: la finalització de la llosa del Parc Central, que ja està en la seva darrera fase, la finalització dels treballs de Mas Gri i aprovar d'una vegada per totes el pla de seguretat. En la segona trobada, Ribas vol abordar la reforma de la plaça Espanya. Segons va recordar, l'Ajuntament ja té a punt un projecte que va sorgir a partir d'un procés de participació ciutadana. Per això, té previst demanar a Bramon un cronograma concret.

El regidor vol dedicar la tercera reunió a l'Arxiu Històric, a veure com s'encara la permuta dels terrenys per a aixecar-lo i què n'obté la ciutat a canvi -ja que l'edifici serà de l'Estat i gestionat per la Generalitat-. Finalment, Ribas vol que en la quarta trobada s'abordin totes les expropiacions -com la de la plaça Poeta Marquina- i «indemnitzacions per danys» que encara cuegen pels treballs de l'alta velocitat.

«Si Bramon es vol erigir com a interlocutor amb el Govern i Adif, ha de demostrar que suma i no resta», va advertir Ribas.