L'Ajuntament de Girona ha reduït gairebé a la meitat en quatre anys els gasos d'efecte hivernacle que emeten edificis i equipaments municipals. En concret, segons recull el darrer informe fet públic pel consistori (i que fa referència al 2017) aquest descens acumulat ha estat del 45%. Sobretot, de CO2. L'estudi, de la consultoria Inergy, també conclou, però, que encara queden deures per ser més eficients i reduir l'import de la factura, que l'any passat -comptant energia i aigua- va pujar a 3,82 milions d'euros. En concret, l'informe demana «corregir» usos inadequats dels equipaments o funcionaments «anòmals» dels equips. Per això, l'alcaldessa Marta Madrenas ha dit que s'està fent un inventari «de bisturí» tant de les aixetes com dels comptadors que hi ha en escoles, oficines, pavellons i piscines per canviar aquells elements que malgastin aigua o energia.

Pel que fa a energia, l'informe diu que el 2017 tots els serveis van consumir 29.307.811 quilowatts hora (kWh). És un 3,8% més que el 2016, mantenint la tendència a l'alça dels darrers anys. En paral·lel, també s'ha incrementat la factura. En concret, un 6,8%, arribant als 3.658.320 euros. Tot i que una part és per l'increment dels preus de l'energia i els combustibles.

Per contra, l'Ajuntament ha reduït les emissions de gasos d'efecte hivernacle. L'any passat, van llançar a l'atmosfera 1.647 tones de diòxid de carboni. Són un 22% menys que el 2016 i en els darrers quatre anys la reducció arriba fins al 45%.

El regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, explica que el descens en l'emissió de gasos d'efecte hivernacle es deu «a una gestió molt més acurada» i a l'impuls de les energies sostenibles. Precisament, ahir l'Ajuntament va engegar la quarta caldera de biomassa de la ciutat, situada a l'escola Carme Auguet del Pont Major.

L'informe sobre despesa energètica també alerta que encara queden deures per fer. De fet, recull que hi ha trenta edificis que concentren fins al 71% del consum de llum i gas, i que cal aprofundir en «el seu control i gestió energètica». El llistat l'encapçalen les piscines de Can Gibert del Pla i de Palau (aquestes dues sumen el 17% del total), seguit de totes les escoles (28%), els pavellons (17%) i les diferents oficines (19%). S'han identificat «usos inadequats d'equipaments o funcionaments anòmals d'equips que convé corregir per estabilitzar el consum i la despesa».

Per últim, l'informe recull que l'any passat el consum d'aigua dels edificis, serveis i boques de reg propietat de l'Ajuntament va ser de 321.822 metres cúbics. És un 27,2% més que el 2016, però el govern matisa que l'increment és irreal perquè s'han regularitzat consums que abans no eren a l'estadística.