Més de la meitat, el 56%, de les 85 peticions d'ordres de protecció a víctimes de violència masclista tramitades als jutjats gironins durant el segon trimestre del 2018 es van denegar, mentre que se'n va autoritzar el 44%. Totes les sol·licituds provenien de la dona maltractada, excepte un cas en què les mesures cautelars, que sí que es van aplicar, les va demanar la Fiscalia. L'obligació de mantenir-se lluny de la víctima es va decretar en les 38 demandes admeses, 26 dels quals amb una ordre de protecció. Vint-i-tres resolucions judicials van prohibir que l'agressor és comuniqués amb la denunciant - sense ordre de protecció en deu ocasions-, es van dictar tres penes de presó i dues suspensions de llicència d'armes.

Menys denúncies que el 2017

Entre abril i juny, els jutjats de Girona van rebre 505 denúncies per violència masclista, corresponents a 535 delictes. Aquestes xifres mostren un lleuger descens respecte el mateix període del 2017, quan les reclamacions registrades pel Consell General del Poder Judicial van pujar a 572; i s'acosten a les del 2016, que va tancar el segon trimestre de l'any amb 509 denúncies. La reducció que es veu a Girona s'ajusta a les estadístiques del conjunt de l'Estat, ja que l'últim Observatori contra la violència domèstica i de gènere -la denominació que utilitza el Consell General del Poder Judicial- mostra que les denúncies van baixar en el segon trimestre del 2018 (un 1,4% en comparació amb els mateix temps del 2017), mentre que les condemnes a maltractadors van augmentar.

Així, a l'Estat, prop del 69% de les 13.384 sentències dictades en casos d'agressions masclistes es van traduir en condemnes, equivalent a un creixement interanual d'1,2 punts respecte el 2017. La majoria de penes, el 85,8%, es van emetre en jutjats específics de violència sobre la dona i, en segon lloc, a les audiències provincials. L'Observatori també indica que el 58,6% de les sentències dels jutjats del penal també van ser condemnatòries, 2 punts més que el segon trimestre del darrer any.

Si es té en compte el nombre de víctimes de violència de gènere per cada 10.000 dones, Catalunya es troba a la banda mitjana de les comunitats autònomes, ja que les taxes més altes s'han registrat a les Balears, el País Valencià, Múrcia i Andalusia i les més baixes, a Castella i Lleó, Extremadura i Galícia.

Els delictes més freqüents

Prop del 70% dels delictes per violència masclista denunciats a Girona entre abril i juny, 374 de 535, es corresponien a algun tipus de lesió i maltractament. Per volum, li segueixen l'incompliment de mesures cautelars i penes (62), els delictes contra la llibertat de la dona (21) i contra la seva integritat moral (13), així com sexual (8).

La majoria dels autors dels matractaments eren els marits de les víctimes (26), persones amb les quals mantenien una relació sentimental (27) o amb qui l'havien tingut (23); en nou casos era l'exmarit.