La Comissió d'Absentisme de Girona va seguir un total de 64 casos durant el curs 2017-2018, dels quals 20 eren noves derivacions dels centres educatius i 44 provenien del curs anterior. D'aquests, 37 eren homes i 27, dones; i 50 estaven cursant educació secundària obligatòria i 14, educació infantil i primària. És a dir, que tenien entre 11 i 15 anys. Aquestes són algunes de les dades que es van presentar a la reunió institucional anual de la Comissió, que es va celebrar ahir a l'ajuntament de Girona. El curs passat, la xifra es va enfilar fins als 92 casos, dels quals 60 eren nous. El perfil marca des de fa an ys que hi ha més nois que noies i més alumnes d'ESO que de primària que no van a classe.

La meitat dels casos d'absentisme greu es resolen, segons el consistori, al mateix centre educatiu gràcies «al treball del claustre, els tutors i tutores, la família, l'equip d'agents tutors i tècnics de serveis socials i d'integració social», segons ha explicat el regidor d'Educació i Esports, Josep Pujols. Quan els centres exhaureixen tota possibilitat d'intervenció socioeducativa, traslladen el cas a la Comissió d'Absentisme. Hi arriben els casos considerats de tipologia regular o crònica. O sigui, quan ja falten a un 25% de classes o almenys sis dies al mes. Els casos que segueix la Comissió representen el 0,4% del total d'alumnat escolaritzat a infantil, primària i secundària, segons matisa l'Ajuntament.

Durant el curs 2015-2016, la Comissió va acordar activar, de forma pionera, el procediment de sanció administrativa de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) per casos d'absentisme escolar. El mateix curs s'hi van derivar dos casos i l'any següent -curs 2016-2017- se'n van derivar disset. L'any passat no es va enviar cap nou cas a la DGAIA «a causa de les exigències de tramitació, que retarden l'inici del procediment sancionador». Pujols ha indicat que ara treballen per aconseguir millorar la celeritat i que no prescriguin casos en procés per culpa de la burocràcia, que tal com esmenten no depèn de la seva competència.

Així mateix, entre els cursos 2011-2012 i 2015-2016 la Comissió d'Absentisme va derivar vuit casos a la Fiscalia. Es tracta de quatre nois i quatre noies, set dels quals cursaven educació secundària obligatòria i un cursava educació primària. Aquest darrer cas és l'únic que ha prosperat, ja que la resta es van arxivar. La sentència condemna el pare i la mare com a autors d'un delicte d'abandonament de família i se'ls ha imposat una pena de multa de sis mesos a raó d'una quota diària de 3 euros cadascun. No obstant això, el regidor remarca que sempre treballen molt en la «prevenció» i la conscènciació» i que la sanció només és com a «últim recurs».

L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha posat èmfasi en la voluntat del consistori de «treballar i posar tots els recursos al nostre abast per garantir la plena escolarització dels infants i joves de la ciutat per tal que gaudeixin del dret de la igualtat d'oportunitats amb la resta de ciutadans i ciutadanes gironins». En aquesta línia, el regidor Pujols ha assenyalat que «és necessari incidir molt més en la prevenció i el reforç positiu de l'assistència per millorar els resultats».

L'Ajuntament va constituir el desembre del 2009 una comissió tècnica per a la coordinació d'accions per treballar per a l'erradicació de l'absentisme escolar formada per personal tècnic del consistori i de la Generalitat. El setembre del 2010 es va signar el protocol d'absentisme, signat per l'Ajuntament i la Generalitat amb el suport de la Fiscalia. A partir d'aquell moment, totes les actuacions per a l'erradicació de l'absentisme a la ciutat es vehiculen a través d'aquest protocol.

La comissió tècnica d'absentisme es reuneix mensualment i està formada per personal tècnic del servei municipal d'Educació, Serveis Socials i la policia municipal, per part de l'Ajuntament; per tècnics i tècniques de l'Equip d'Atenció Psicopedagògic i Inspecció, per part del Departament d'Ensenyament; els Mossos d'Esquadra, i representants de direcció dels centres públics i privats concertats de la ciutat d'educació infantil, primària i secundària obligatòria.