«No hi ha cap reunió agendada, ni demanada, ni suspesa», asseveren fonts del Ministeri de Foment a les preguntes de Diari de Girona sobre si hi ha algun avenç a la vista sobre la reurbanització dels espais del centre de Girona afectats per l'arribada de l'alta velocitat ferroviària (TAV), les compensacions pels retards en les obres del parc Central -que l'equip de govern local xifra en 5,2 milions d'euros-, el viaducte, la plaça d'Espanya i l'antiga estació d'autobusos, entre ells. «Qui digui això, menteix», etziben des del Ministeri de José Luis Ábalos. En el darrer ple municipal, el regidor encarregat del projecte ferroviari, Carles Ribas, va explicar que el consistori espera que Adif, el gestor d'infraestructures ferroviàries de l'Estat, que depèn de Foment, concreti «dia i hora» per una eventual trobada a Madrid i que «les dificultats que hi ha hagut» amb el canvi de Govern han alentit la negociació. «Són excuses», afirmen des del Ministeri. «No és veritat», reblen.

Dilatar «el conflicte»

Als despatxos del número 67 del passeig de la Castellana, a la capital espanyola, recelen de les intencions reals de l'Ajuntament. Intueixen un interès de l'equip de l'alcaldessa Marta Madrenas en dilatar «el conflicte», amb la intenció de convertir-lo en un argument polític davant la proximitat de les eleccions municipals del maig del 2019. Sospita que, pel que diu, comparteix el subdelegat del Govern a Girona, Albert Bramon, que ahir feia balanç dels primers cent dies com a representant de l'Estat; sobre els projectes pendents a Girona lligats al TAV, deia: «No ens consta que hi hagi hagut cap trobada ni cap petició de l'Ajuntament a Adif» i, en cas que l'actitud de la corporació persisteixi, avisa, «prendrem el lideratge» en aquesta qüestió i «en d'altres». En la categoria d'«altres» Bramon hi inclou l'Arxiu Provincial, un projecte, assegura, que el Ministeri de Cultura «té ganes» d'impulsar quan més aviat millor. L'obra, recorda el subdelegat, està pendent de la signatura d'un protocol que l'equip de Madrenas «fa nou mesos que té damunt la taula». El subdelegat insisteix que l'arxiu podria desencallar-se aquest any i assegura no entendre per què l'Ajuntament posa objeccions a una proposta que «beneficia» la ciutat. Recorda que, en la reunió mantinguda amb Madrenas a les acaballes del mes de juliol passat, la batllessa va supeditar la signatura de l'acord al dictamen dels tècnics municipals, que havien de valorar les contrapartides que obtindria la ciutat.

Demostració de «voluntat»

En qualsevol cas, Albert Bramon assenyala que pertoca a l'Ajuntament «demostrar la voluntat» que els projectes pendents es desencallin. Recepta que fa extensible als partidaris de construir una estació del TAV a l'aeroport de Girona: «des d'una perspectiva gironina, no té futur», conclou. En tot cas, el projecte «s'ha de plantejar» des de l'òptica del «sistema aeroportuari català», primer, i negociar-lo allà on correspon, ja sigui via Pressupostos Generals de l'Estat o de la comissió mixta de transferències Estat-Generalitat. I això, precisa, requereix iniciativa política. Sobre el baixador, «que no té projecte ni consignació pressupostària», encara, avança que el gestor aeroportuari Aena ha sol·licitat a Adif un estudi sobre la viabialitat i oportunitat de la infraestructura.