L'arribada de menors immigrants a les comissaries de Girona segueix i no sembla que tingui aturador. Aquest dijous, un grup de quatre joves MENA (Menors Estrangers No Acompanyats) van passar la nit a la comissaria de Vista Alegre de Girona. I ahir al migdia, dos nois més van arribar a la comissaria de l'edifici de la Generalitat. A mitjans de setmana, els Mossos van haver d'atendre vuit migrants més en aquesta situació.

El grup de dijous inicialment estava format per cinc joves, però a un d'ells els tècnics de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) li va trobar un centre d'acollida aquí a Girona aquest dijous mateix, i per tant, no va haver de passar la nit a les instal·lacions de Vista Alegre.

La resta, joves d'entre 12 i 16 anys, van ser acollits pels Mossos d'Esquadra a les seves dependències de Vista Alegre. Un espai, com denuncia el sindicat CAT dels Mossos, on els menors estan dormint-hi com «animals». I és que, segons explica la seva portaveu, María José Dávila, delegada del CAT a Girona, aquesta situació s'està repetint perquè «no hi ha cap protocol eficient de la DGAIA i permeten que els tinguem a les comissaries com animals».

Dávila recorda que a Barcelona, per exemple, s'ha hagut tancar aquesta setmana i desinfectar per sarna una comissaria degut a la malaltia que duia un migrant dels que hi portava dormint uns quants dies. A Girona, també al mes de març, hi va haver també un cas d'un jove que va passar la nit al calabós i que també estava infectat. Això va obligar que l'endemà s'hagués de deixar protegida tota la zona i el seu entorn per evitar qualsevol tipus de contagi. A més, es van col·locar rètols d'advertència pels agents.

L'arribada de joves immigrants anomenats MENA sembla que no tingui aturador i ahir al matí, per exemple, el grup que hi havia va passar gairebé tot el dia a les instal·lacions a l'espera de ser traslladats cap al Maresme.

Una situació que es repeteix des de fa mesos, tal com recorden fonts policials, i això genera imatges com la d'ahir: els quatre joves estaven a l'entrada de la comissaria, en un espai que hi ha al vestíbul i envidriat. Anaven vestits amb xandall i duien bambes força noves i, concentrats, anaven mirant els seus telèfons mòbils.

Aquestes característiques: les d'anar ben vestits, tenir tecnologia punta i fins i tot diners a sobre, és el que es troben ara els Mossos quan arriben aquests nois a terres gironines. I fins i tot, en troben que duen un bitllet de tren en direcció a aquesta ciutat.

Tot això els fa pensar que hi ha algun tipus de màfia o organització al darrere que fa que els MENA vagin fins a Catalu-nya i en el cas que ens ocupa, la província de Girona. La proximitat de la frontera seria un dels ingredients que els atrau de la zona i també que, a Catalunya, aquests joves immigrants compten amb una sèrie de serveis i d'ajudes per tal d'entrar al circuit legal, el dels centres d'acollida, entre altres.

Quan finalment van a un centre d'acollida, els Mossos també han de ser qui els portin a les noves dependències, fet que denuncia el sindicat CAT, que lamenta que això fa mobilitzar efectius que haurien d'estar per altres temes.