El Jutjat Penal 3 de Girona ha condemnat els pares que no van portar el fill al col·legi «reiteradament» al llarg de quatre cursos. La sentència recull que les absències injustificades a l'escola van començar el curs 2012-2013, quan el menor anava a l'escola Sagrada Família de Girona. Aquell curs, la taxa d'absentisme va ser del 60%. L'any següent els pares el van canviar d'escola i el van matricular al col·legi de Font de la Pólvora. Segons van explicar al judici, el canvi de centre va ser perquè estigués més a prop de casa perquè el menor patia una malaltia cardíaca. Lluny de millorar, la situació va empitjorar i la taxa d'absentisme se situa en el 64%, el 78% i el 91% entre el 2013 i el 2016. El jutjat imposa als pares una multa de 1.080 euros per un delicte d'abandonament de família i descarta que la malaltia del menor justifiqués que no anés a classe.

La sentència conclou que els pares no van complir amb l'obligació d'escolaritzar un dels seus fills, que actualment té 14 anys. El problema d'absentisme, segons recull la resolució, va començar el curs 2012-2013 a l'escola Sagrada Família de Girona. Aquell curs, la taxa d'absentisme se situa en el 60%.

L'any següent, el curs 2013-2014, els pares el van canviar de centre. Segons van explicar al judici, el menor patia una malaltia cardíaca que li provocava «desmais i problemes respiratoris» i van decidir matricular-lo al col·legi Font de la Pólvora perquè era el que tenien més a prop de casa.

Tot i això, segons conclou la sentència, els pares «van permetre que el menor deixés d'assistir regularment al centre» i s'arribés a una taxa d'absentisme del 64% aquell curs, del 78% el curs 2014-2015 i del 91% el 2015-2016. «Van provocar una situació d'absentisme crònic», conclou.

La magistrada argumenta a la sentència que l'estudiant no va deixar d'anar a classe de manera «aïllada o puntual», sinó que va ser una conducta «reiterada» i que «no ha estat revertida».

Els pares van al·legar que no van desatendre el seu fill, sinó que tenien «molta por» de dur-lo a escola per la malaltia que pateix. La defensa va aportar al judici diversos informes mèdics de tractaments i intervencions quirúrgiques del menor per justificar que, per als pares, es tractava de «prioritzar entre tenir un fill educat o tenir un fill viu».

Una «mera excusa»

La sentència descarta aquesta explicació i sosté que no deixa de ser una «mera excusa» que, a més, no té cap «suport mèdic». La magistrada detalla que la pericial forense va concloure que el menor podia fer «vida escolar normal».

«Òbviament la salut preocupa els pares, però en aquest cas la salut del menor no li impedia anar a classe», detalla la sentència, que ressalta que els pares «no poden escudar-se en la por que li passés alguna cosa al seu fill estant al centre escolar per desatendre les seves obligacions legals, que consisteixen també a proporcionar-li assistència al col·legi».

Per això, condemna els pares com a autors d'un delicte d'abandonament de família i imposa una multa de 540 euros a cadascun. La defensa, en desacord amb la sentència, ha interposat recurs a l'Audiència de Girona.