La Universitat de Girona (UdG) i l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) organitzen un Seminari teòric i pràctic per avaluar els llocs que s'han salvaguardat de processos d'alt impacte ambiental gràcies als moviments ciutadans.

Amb el nom "Paisatges Salvats-Paisatges per Salvar", el seminari ha estat organitzat pels Departaments de Geografia i de Ciències Ambientals i la Unitat de Compromís Social de la UdG i se celebrarà els dies 17 i 19 d'octubre.

El seminari es dirigeix principalment a estudiosos, estudiants de postgrau i professionals de l'àmbit mediambiental, però també està obert a qualsevol interessat en el paper de la ciutadania organitzada i mobilitzada en defensa del territori.

El dia 17 comprèn un taller col·laboratiu d'introducció a la defensa del territori, dirigit únicament a estudiants de la UdG i als membres de les entitats organitzadores, i les ponències abordaran els 40 anys d'ecologisme i defensa del territori a les comarques de Girona.

Seguidament, se celebrarà un debat obert sobre el model territorial de la Costa Brava.

El dia 19 es reserva a la part pràctica amb una sortida de tot el dia per recórrer i visitar paisatges salvats o en conflicte amb l'acompanyament d'agents clau en la seva preservació.

En aquesta jornada, oberta al públic amb inscripció prèvia, es recorreran tres trajectes i una desena casos de defensa del territori, com Clots de Sant Julià-Peratallada (Forallac), l'entorn de Vilanera (L'Escala) o Cala Castell-La Pineda d'en Gori (Palamós).

En aquesta jornada col·laboren IAEDEN-Salvem l'Empordà, Salvem Castell, Salvem La Pineda d'en Gori, Salvem Vilanera, SOS Empordanet, Plataforma SOS Costa Brava i l'Ajuntament de l'Escala.