L'Ajuntament de Girona vol reduir enguany a més de la meitat les caravanes de firaires que s'instal·lin a la Devesa durant les properes Fires, que se celebraran del 26 d'octubre al 4 de novembre. Per això, per primera vegada s'impedirà que els firaires que viuen a menys de 25 quiòmetres de la ciutat puguin aparcar la caravana al parc, sinó que hauran d'anar a dormir a casa. Pel que fa als que vinguin de més lluny, se'ls permetrà aparcar només una caravana a dins de la Devesa, mentre que les altres es derivaran cap a l'aparcament d'autocaravanes de Domeny, que té capacitat per a aproximadament una vuitantena de vehicles.

Segons va recordar ahir l'alcaldessa, Marta Madrenas, en els darrers tres anys l'Ajuntament ja ha anat fent passos per descongestionar la Devesa i evitar que hi aparquin els tràilers i les caravanes on dormen els firaires. En aquesta ocasió, han decidit reduir el nombre d'autocaravanes estacionades al parc a la meitat. Per això, aquest any el consistori no permetrà que els firaires que viuen a un radi de menys de 25 quilòmetres de Girona puguin instal·lar cap caravana al parc, sinó que hauran de tornar a domir a casa. «Se'ls ha explicat que això és el que fan la resta de treballadors i que, a més, hi guanyaran en imatge», va indicar la regidora de Dinamització del Territori, Eva Palau. Segons va assenyalar, els firaires han entès la decisió: «Al cap i a la fi, si tenim unes Fires més dignes, ells també se'n beneficiaran», va explicar.

Pel que fa als firaires que vinguin de més lluny, només se'ls permetrà aparcar una caravana a dins de la Devesa. La resta es derivaran cap a Domeny, on el consistori té habilitat un espai com a aparcament d'autocaravanes, on ja hi ha preses d'aigua i de llum i que té capacitat per una vuitantena d'autocaravanes, aproximadament. Per distingir les caravanes que s'estiguin a la Devesa de les de Domeny, l'Ajuntament entregarrà un distintiu als firaires perquè el posin als vehicles.

Un mes per als firaires

Malgrat que el consistori calcula que a Domeny hi poden cabre una vuitantena de caravanes, la xifra definitiva no se sabrà fins d'aquí a uns dies, ja que encara no ha finalitzat el període de presentació de sol·licituds. De tota manera, Palau ja va avançar que durant aproximadament un mes l'aparcament de Domeny es destinarà exclusivament als firaires. Està previst que els primers hi arribin al voltant del 18 d'octubre, que serà quan es començaran a muntar les atraccions. A més, després de les Fires, que finalitzaran el dia 4, encara es necessitaran uns quants dies per desmuntar i netejar la zona.

Madrenas va explicar que l'objectiu és anar traient les caravanes de la Devesa «amb tranquil·litat», i que prefereixen fer-ho amb un acord que a través de la imposició i les sancions. L'alcaldessa va assenyalar que l'aspecte que tindrà la Devesa durant les Fires d'aquest any serà molt diferent al de fa tres anys, ja que també s'han eliminat els tràilers de dins del parc. Molts d'ells aparquen ara en zones industrials o marxen després d'haver descarregat les atraccions.