Salt està portant a terme una xarxa d'itineraris segurs per a infants entre els seus domicilis i l'escola. El projecte planteja fer tres itineraris que creuin el municipi d'oest a est en tres alçades diferents, per poder arribar a totes les escoles de Salt, d'una manera segura. El primer tram que uneix el barri vell amb la zona escolar pel passeig Marquès de Camps ja està en funcionament i la resta ho anirà fent de manera successiva.

El programa vol contribuir a l'autonomia dels infants que inicien aquests trajectestot sols, de manera que prenguin consciència de l'entorn per desplaçar-se amb seguretat i al mateix temps treballant un sentiment de comunitat.

A l'hora de dissenyar els itineraris segurs, des del programa "Juguem segurs a Salt" s'han estudiat els camins naturals que feien els infants i s'ha comprovat que estiguin correctament senyalitzats i disposin dels passos de vianants i els semàfors que garanteixin la seguretat dels escolars.

Els camins estan indicats amb pintura al terra i en el seu recorregut s'ha implicat a comerciants que poden donar refugi als escolars en cas de necessitat. Els començos col·laboradors estan identificats amb un adhesiu a l'exterior i disposen d'un protocol d'actuació per cada cas. D'aquesta manera si un infant es desorienta, es troba malament o és veu afectat per un esdeveniment meteorològic, com ara una tempesta, té un lloc on refugiar-se o demanar ajuda.

Per tirar endavant el projecte s'ha implicat a famílies, la comunitat educativa, les entitats, els mateixos infants, comerciants i administració. Des del programa "Juguem segurs a Salt" es vol potenciar l'autonomia i la llibertat dels infants i assolir un model de mobilitat més sostenible. Paral·lelament, seguint les directrius del projecte Educació 360º, la voluntat es estendre l'educació en tots els temps i espais, no només a l'escola.

Per aproximar els itineraris als infants i joves s'ha volgut fer-ho a través de l'art, de manera que es pugui fomentar la creativitat dels infants i aportar-los eines de comunicació i expressió. Per això es folraran de ganxet els arbres del passeig dels Països Catalans.

Els camins escolars va néixer a la dècada de 1970 a diferents ciutats europees per tal de reduir els accidents en les zones properes a les escoles.