La Fundació Josep Carreras, dedicada a la investigació de la leucèmia, ha reiterat públicament el seu interès per instal·lar un centre de recerca a Girona i ha anunciat converses amb la Universitat de Girona (UdG). Com va avançar Diari de Girona l'estiu del 2017, l'entitat, que divendres va inaugurar a Badalona el centre de recerca més gran d'Europa dedicat a aquesta malaltia, s'ha fixat en Girona per la tasca assistencial i d'investigació que realitzen els especialistes en hematologia de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona, l'Idibgi.

L'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras compta actualment amb tres campus, que se situen prop de tres grans hospitals: el Clínic i el de Sant Pau, els dos a Barcelona, i el tercer, a l'ICO-Germans Trias i Pujol de Badalona, treballa en estreta col·laboració amb la Universitat de Barcelona i la Universitat de Barcelona, i ja ha iniciat converses amb la Universitat de Girona per obrir el quart.

«La idea és desplegar el campus de recerca de l'Institut Josep Carreras a Girona un cop parlat també amb les autoritats acadèmiques d'allà, perquè és bo treballar amb la universitat», va explicar divendres el doctor Evarist Feliu, director científic de la Fundació Josep Carreras, en declaracions recollides per l'Agència Catalana de Notícies (ACN).

Feliu va subratllar que la fundació està «molt interessada» a integrar els especialistes gironins per les seves fortaleses en diversos camps, com els trasplantaments de moll de l'os i la immunitat o els estudis epidemiològics. Es tracta, segons va explicar el mateix Feliu fa un any a Diari de Girona, de línies de recerca que «des de l'Insitut Josep Carreras encara no estan prou explorades, i per tant, ajudarien a complementar el que ja estem fent als altres tres centres».

En aquest sentit, Feliu va lloar divendres la tasca de l'equip liderat pel doctor David Gallardo, cap del servei d'Hematologia Clínica de l'ICO Girona.

«Els companys de Girona són molt forts en trasplantaments de medul·la òssia i tenen un dels registres de mostres, entre donants i receptors, més grans d'Europa», va assenyalar el coordinador científic de l'Institut Carreras, que també va subratllar que «han estudiat molt els problemes immunològics que existeixen en el món dels trasplantaments».

La recerca epidemiològica, lligada al Registre del Càncer de Girona, és també un altre dels punts forts dels investigadors gironins que ha cridat l'atenció de la Fundació Josep Carreras, que forma part de la xarxa de centres CERCA de la Generalitat.

«Són molt forts també en estudis epidemiològics, sobretot en el registre de malalties hematològiques malignes i d'altres càncers», va apuntar Feliu, que també va subratllar altres recerques interessants com les vinculades als limfomes o a la leucèmia limfàtica crònica.