Jordi Roca Fontané és el petit dels germans Roca, la part dolça del trio que ha situat el Celler de Can Roca en l'elit mundial de la cuina. Mentre el món de la gastronomia i el públic premiava la tasca del restaurant gironí i ell era reconegut com a millor pastisser del món, convivia amb un calvari personal que va començar ara fa vuit anys. Es tracta de la distonia, una malaltia neurològica rara que li ha eixamplat el coll i l'ha deixat sense veu. Pel camí, ha passat per una quinzena de metges "amb diagnòstics i punts de vista diferents". Ho explica en una entrevista a El Periódico, on comenta que l'única manera de seguir treballant i sortir d'una situació així, és fer-ho "amb bon humor" i encarant "la meva realitat amb optimisme".

Tot va començar l'octubre de 2010: "Vaig arribar al restaurant per al servei de la nit, em vaig asseure al despatx, davant de l'ordinador i... ¡crac! '¿Què passa?'. Intentava abaixar el cap i no podia. Havia tingut torticoli i allò era diferent. Em vaig espantar. El cap feia coses que no li havia ordenat. Tenia una reunió amb els meus germans. Vaig sortir amb la mà al coll i el cap cap amunt".

Roca va anar perdent el control del seu coll i va passar per una quinzena d'especialistes que li van fer diferents diagnosis. Finalment, un especialista en columna li va diagnosticar distonia. Des d'aleshores manté una lluita per mantenir el control del seu cos, explica el pastisser i gelater al rotatiu barceloní.

La malaltia també el va deixar pràcticament sense veu fa dos anys: "El meu cervell va desconnectar i vaig desaprendre a parlar. Per recuperar la veu he de coordinar el diafragma d'una manera natural", explica Roca.

Fa uns mesos, ell mateix ho explicava a través del seu compte a Instagram

Actualment es tracta amb les tècniques del doctor Joaquín Farias, metge espanyol que dirigeix el Neuroplastic Training Institute, a Toronto, Canadà, per recuperar plasticitat. Sense cap tipus medicament, està practicant diferents exercicis amb l'objectiu de reordenar el seu cos.

Jordi Roca mira al futur amb optimisme i carregat de projectes. El més il·lusionant el de la paternitat, ja que ell i la seva parella Ale Rivas, han anunciat fa pocs dies que esperen una criatura. En l'àmbit professional, en pocs mesos espera posar en marxa el Casa Cacao -fàbrica de xocolata i hotel- a la plaça Catalunya de Girona, i obrir la primera gelateria Rocambolesc a l'estranger.