La seva arquitectura, urbanisme, història, identitat... fan de Sant Narcís un barri amb una idiosincràsia especial dins la ciutat de Girona. Per això, treballant en el Pla Integral, una de les seves veïnes, Carme Carrascal, va proposar el projecte Patrimoni Viu Sant Narcís: un centre d´interpretació que permeti donar a conèixer de forma permanent el patrimoni del barri. Segons ha explicat el president de l´associació de veïns de Sant Narcís, Xavier Reyner, la iniciativa va ser ben acollida per la resta de veïns del barri, de manera que es va incloure en les 98 propostes que finalment s´han recollit en el pla. La proposta s´ha fet arribar al Museu d´Història de la ciutat, que ha respost que la veu amb bons ulls però adverteix que es tracta d´un procés complex, que cal fer ordenadament i que requereix un projecte i un pressupost. A l´espera de veure com es pot concretar la iniciativa, Reyner explica que els veïns ja tenen una proposta d´ubicació: una casa que la Generalitat té a l´avinguda de l´Hispanitat, que antigament havia estat un punt de trobada entre menors tutelats i els seus pares i que actualment es troba en desús.

Segons explica Reyner, el centre d´interpretació no hauria de limitar-se a un museu, sinó ser un centre dinàmic on es realitzessin diferents activitats, com xerrades o visites, relacionades amb el barri. De fet, la pròpia impulsora de la idea suggereix que el centre d´interpretació permetria crear un entorn de protecció del patrimoni arquitectònic i històric del barri, de manera que es cataloguessin les cases i se les pogués protegir d´acord amb aquesta catalogació, a banda d´establir unes normatives -cablejat públic, actuacions en els jardins, manteniment dels carrers...- d´acord amb aquesta protecció. D´altra banda, assenyala que permetria treballar de forma sostenible per tal que tot el barri -activitat comercial, cultural, agents socials, educatius, residents...- treballés tenint en compte el centre d´interpretació. A més, assenyala que un centre d´aquestes característiques pot tenir un potencial turístic interessant i donar un «plus» al barri tot creant una proposta integradora en relació a la cultura, el patrimoni, el comerç i l´educació. Segons indica, una iniciativa similar s´ha portat ja a terme al barri del Bon Pastor de Barcelona, on s´està desenvolupant una proposta de centre d´interpretació de les cases barates del barri.

Projecte i pressupost

La iniciativa, treballada conjuntament amb els veïns que van participar en les sessions del Pla Integral, va quedar recollida entre les 98 propostes finals del pla. Malgrat la decepció amb què els veïns han rebut la gestió del pla, aquesta va ser una de les poques propostes que realment es va acabar avaluant, ja que es va fer arribar al Museu d´Història de la ciutat. En la seva resposta, els responsables de l´equipament mostren la seva voluntat d´impulsar aquest tipus d´iniciatives però assenyalen que primer els cal un projecte, uns objectius concrets i posteriorment que es faci arribar tota la documentació a l´àrea de Cultura de l´Ajuntament.

Per això, el Museu demana als veïns que formulin un projecte on s´indiqui quina informació o documentació volen recollir i com tenen previst fer-ho, com creuen que s´hauria d´exposar la informació, quin sistema es preveu de conservació i exposició, quin tipus d´informació es vol donar a conèixer i quin espai s´hi vol dedicar, entre altres qüestions. A més, la proposta també hauria d´incloure el pressupost, i la justificació de tenir un museu al barri. El Museu estaria disposat a assessorar, però el projecte s´hauria de traslladar finalment a l´àrea de Cultura.