La possible supressió dels agents tutors o la modificació del servei i de les persones que porten a terme aquesta tasca no agrada pràcticament a cap de les parts afectades. Des de la policia municipal i des dels centres educatius consideren que el servei està fent una bona tasca, està ben plantejat i és una excel·lent eina de prevenció, creada l'any 2015. Els directors dels centres de secundària fins i tot voldrien que el servei augmentés pel que fa al número d'agents.

El representant dels directors d'instituts públics de la ciutat, Joan Cumeras, ha explicat que «la tasca preventiva» d'aquests agents tutors és «essencial» ja no per als centres sinó «per a tota la ciutat». En aquest sentit, apunta que «aquesta tasca preventiva serveix per ajudar a redreçar els joves» i no haver d'esperar actuacions policials quan ha passat alguna cosa. «Com més prevenció hi hagi, millor», insisteix.

«Seria un greu error»

Es tracten casos d'alumnes i el seu entorn que poden anar a més i que molts cops estan vincultats a l'agressivitat, manca de respecte - sovint al gènere oposat- o males influències, entre altres. Per això, Cumeras explica que la postura entre els directors d'institut és «unànime»:«Seria un greu error eliminar el servei o modificar-lo». Al contrari, explica que han demanat que «si s'ha de modificar el servei, que sigui per ampliar-ne el número d'agents, que ara són dos». Però no volen ni sentir a parlar de disminuir o canviar el sistema.

Sobre l'opció que la tasca l'acabin assumint policies de barri, indica que «si és un policia normal, no està centrat en els conflictes i vivències diàries dels equipaments educatius perquè han de fer mil històries més al barri i perdem molta de la capacitat bona que tenia el servei».

La tasca dels dos agents tutors consisteix a visitar els centres, parlar amb els equips directius per tal de prevenir possibles conflictes, actuar com a moderadors en conflictes entre adolescents i anar allà on se'ls requereixi. Treballen sobretot als instituts, fins i tot el curs passat varen ampliar el seu treball al cicle superior d'algunes escoles de primària.

Pel que fa a la policia municipal, el representant de personal del cos, Jesús Torrent, ha explicat que hi ha «indignació» en les diferents unitats que l'Ajuntament va dir que «desapareixerien o es modificarien» en una comissió tècnica perquè calia tenia més agents de la policia al carrer. Entre aquests hi ha els agents tutors, però també els de mediació, els de programes i els de comunicació.

El representant policial lamenta que els serveis quedaran, probablement, «penjats a mig curs» i recorda que la feina d'aquestes unitats és molt «del dia a dia» i no ha d'aparèixer sobtadament quan hi ha un problema. Afirma també que la decisió s'ha fet «sense previ avís» i sense comunicar-ho als centres educatius, molts dels quals ja, per exemple, tenien programades xerrades per a l'any vinent.

A més, indica que a tots els agents que estan en aquestes unitats afectades se'ls ha suggerit que demanin un canvi de plaça dins del cos policial perquè possiblement les seves unitats ja no hi seran com a tals.

L'alerta la van fer els grups d'ERC-MES, la CUP i el PSC, que van explicar que l'Ajuntament havia decidit deixar «en segon pla aquest programa posant en risc la seva funcionalitat». Avisaven també que «d'altres programes i serveis com el d'atenció a la víctima o l'estructura de policies de proximitat també podrien patir cert desmantellament arran d'aquesta organització».