Els grups municipals de la CUP, ERC-MES i el PSC de Girona han demanat a l'equip de govern que «no abandoni» el programa d'agents tutors i d'agents de barri. Les tres formacions han reclamat al govern local que «no dilueixi o deixi en segon pla projectes que han estat un èxit i que són altament valorats per la ciutadania i entitats que en fan ús».

En un comunicat conjunt, expliquen que la policia «va crear la figura de dos agents tutors a principis de 2015, que des de llavors treballen exclusivament per prevenir la conflictivitat entre menors als centres educatius». Recorden que la tasca dels dos agents tutors consisteix a visitar els centres, parlar amb els equips directius per prevenir possibles conflictes, actuar com a moderadors en conflictes entre adolescents i anar allà on se'ls requereixi. Treballen sobretot als instituts, fins i tot el curs passat varen ampliar el seu treball al cicle superior d'algunes escoles de primària.

Així mateix, posen de manifest que l'any passat «no només s'havien ampliat els equips d'alumnes i professors que s'havien format per poder fer aquesta tasca preventiva als centres en coordinació amb la policia municipal, sinó que també era un servei molt ben valorat per tota la comunitat educativa i que anava incorporant el tractament d'àmbits com el de la diversitat sexual o d'igualtat de gènere».

Afirmen que una nova organització proposada pel regidor de Seguretat, Eduard Berloso, a la comissió tècnica de la policia, hauria deixat en segon pla el programa «posant en risc la seva funcionalitat», segons aquest comunicat. «D'altres programes i serveis com el d'atenció a la víctima o l'estructura de policies de proximitat també podrien patir cert desmantellament arran d'aquesta organització», asseguren.

Les reaccions de l'oposició

El regidor Pere Albertí (ERC-MES) ha afirmat que «aquest servei, altament valorat pels equips docents dels centres educatius, ha permès engegar polítiques preventives que han evitat una gran quantitat de conflictes. La prevenció del conflicte enfront de les mesures correctives és al mateix temps una immillorable eina pedagògica». Per la seva banda, Laia Pèlach (CUP), ha insistit que el programa fa temps que funciona amb resultats positius i que «ens preocupa el desinterès d'aquest govern per aquells programes i serveis de caràcter preventiu i de proximitat que busquen facilitar la convivència i la cohesió social i l'aposta exclusiva per estratègies punitives i sancionadores». «El govern de Girona vol diluir programes importants per a la convivència ciutadana com el d'agents tutors, vinculats als centres educatius de la ciutat, i el d'agents de proximitat que ha deixat ja sense policia de barri zones on els ciutadans valoraven molt positivament aquesta figura», ha dit Sílvia Paneque (PSC).

En el comunicat conjunt, conclouen que «totes aquestes unitats preventives i de proximitat es van desenvolupar amb la idea de la proximitat i del contacte directe amb la ciutadania, amb els comerços i botigues, així com amb els veïns de cada barri, fonamentals per millorar la convivència».

La resposta del govern

El vicealcalde i regidor de Seguretat, Eduard Berloso, s'ha mostrat «indignat» amb els tres grups: «Ningú m'ha vingut a consultar res sobre aquest tema». En aquest sentit, ha explicat que s'està «fent un estudi» i que «no hi ha res decidit». No obstant, garanteix que el «servei se seguirà fent». Berloso ha explicat que en moltes reunions i trobades moltes associacions i molts veïns demanen «més policies al carrer» i que per això estan estudiant com reorganitzar tots els serveis que ofereix la policia per satisfer la demanda sense perdre cap servei. Ha exposat que la principal prioritat és «assegurar que es compleixen les ordenances municipals» i la col·laboració en matèria de seguretat amb els Mossos d'Esquadra. Per exemple, el servei de comunicació ja no el faran agents de policia, sinó el servei de comunicació de l'Ajuntament. Respecte als agents tutors i de barri, ha dit que és probable que ho segueixin fent les mateixes persones o que ho facin les patrulles de barri i de proximitat.