Els treballadors de la neteja de Girona no duen un GPS a sobre des de l'1 d'octubre, però l'Ajuntament no renuncia a implantar algun tipus de sistema que serveixi perquè la ruta que fan els operaris de l'empresa Girona + Neta, en horari laboral, quedi enregistrada i pugui ser consultada. El vicealcalde i tinent d'alcaldia de Sostenibilitat i Medi Ambient, Eduard Berloso, explica que ara han entrat en un període d'estudi i que, mentrestant, els escombrariaires no duran cap aparell a sobre.

«Estem buscant alternatives, tot i que és difícil», admet el regidor responsable de la neteja a la ciutat. Però indica que «ara hi ha gent que es queixa perquè vol transparència en la informació i saber per on han passat els escombriaires», assegura Berloso. En aquest sentit, apunta que s'ha fet «una aturada en el temps» però que «no renuncia» a trobar algun tipus de sistema equivalent al GPS».

Mobilitzacions dels operaris

Quan els escombriaries encarregats de la neteja viària van saber que l'Ajuntament els faria portar un telèfon mòbil amb aparell GPS per tenir-los geolocalitzats van mostrar el seu rebuig frontalment perquè el trobaven «injustificat» i van acusar l'equip de govern de voler «criminalitzar-los». Era el setmbre de l'any passat, i es va començar a aplicar el desembre. El consistori mantenia que la idea no era tenir-los controlats en tot moment, sinó oferir informació a la ciutadania del trajecte que feien els treballadors de la neteja per saber si havien passat per un carrer o plaça en concret i quina havia estat la darrera vegada.

Però els treballadors consideraven que se'ls estava controlant i van iniciar un seguit de mobilitzacions per aconseguir la retirada d'aquest sistema de seguiment. Fins i tot van amenaçar de dur el cas als jutjats en considerar que s'estaven vulnerant alguns dels seus drets com a treballadors. Afirmaven que semblava que portessin una polsera com els maltractadors i també deixaven clar que la plantilla de Girona + Neta era massa curta, perquè les rutes que se'ls programaven per fer eren inassumibles per excés de quilometratge.

En una roda de premsa de l'abril d'aquest any, Eduard Berloso admetia que s'estaven replantejant la utilització dels aparells per les queixes dels operaris. Tot i això, el representant municipal defensava que aquest sistema havia fet millorar la neteja a la ciutat. Ho argumentava en base a les dades de control de la qualitat del servei de neteja a càrrec d'una empresa externa, Datambient.

En aquest sentit, va assenyalar que els agents de la Policia Municipal, agents cívics i els ambientals també el porten al damunt. «I no hi ha cap problema», va assenyalar. Els camions de recollida de deixalles també en porten per marcar la ruta que segueixen.

L'Ajuntament va intentar infructuosament que els escombriaires portessin l'aparell en un altre lloc, com a l'escombra o al carretó. Però finalment va acceptar retirar l'obligació de portar el GPS. Durant el mes de setembre es va informar els treballadors que a partir de l'1 d'octubre deixarien de portar l'aparell. I així va ser.