Els centres d'atenció primària (CAP) gironins han començat a retolar aquesta setmana els seus accessos exteriors amb els materials que formen part de la campanya «Fem salut, gràcies per no fumar». L'objectiu de la iniciativa, que es duu a terme a tot Catalunya, és contribuir a allunyar el fum del tabac de les portes dels centres sanitaris.

Malgrat que la llei antitabac prohibeix fumar als centres, serveis o establiments sanitaris, així com en els espais a l'aire lliure o coberts compresos en els seus recintes., la majoria de les entrades als centres de salut estan a l'aire lliure, de manera que no formen part del recinte sanitari i per tant no hi està prohibit fumar.

Davant d'aquest fet, el Programa d'Atenció Primària sense Fum de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, proposa que els accessos exteriors del ambulatoris siguin també espais sense fum, reforçant així el paper exemplar que tenen aquests centres i el seu compromís amb el control del tabaquisme.

Per aquest motiu s'ha portat a terme la distribució d'un conjunt de materials per a la retolació dels accessos als centres amb el missatge «Fem salut, gràcies per no fumar» que s'aniran aplicant de forma progressiva al territori. Aquesta setmana ja s'han començat a retolar els CAP de la demarcació de Girona.

Ja fa temps que des de Salut Pública es treballa en la línia d'anar reduint els espais on es pugui fumar, a través, per exemple, del programa Entorn sense fum. També hi ha altres iniciatives en procés, com ara la prohibició de fumar dins els cotxes. El consum de tabac en espais on no està prohibit fa que la població -inclosos grups vulnerables com els infants, les dones embarassades o les persones que pateixen malalties cròniques- segueixi estant exposada al fum ambiental de tabac.