Prop de 700 persones han participat aquest cap de setmana en les diferents activitats proposades en el marc de la quarta edició de les jornades Girona novaCultura de Salut, organitzades per la Fundació Oncolliga Girona amb l'objectiu de donar eines que ens ajudin a solucionar els nostres problemes vitals.

Sota el títol de «Silenci», en aquesta edició s'han programat una quinzena de tallers i conferències, la majoria d'elles gratuïtes, al voltant del mindfulness (atenció plena) i la preparació per a la mort. L'esdeveniment es va cloure diumenge amb un recital de handpan a càrrec de Ravid Goldschmidt, un dels pioners d'aquest instrument musical acústic, amb l'acompanyament de la veu d'Eva Kaué.

L'Oncolliga ha valorat molt positivament l'interès que les jornades han despertat entre el públic, que un cop més, ha estat molt variat. «Pensem que hem assolit l'objectiu que ens vam marcar, que era ajudar a integrar la meditació a la nostra vida quotidiana. La meditació ens ajuda a viure en el present, en l'aquí i l'ara, i és important aprendre a viure perquè això ens ajuda a acceptar la mort», ha explicat la directora de les jornades, la psicòloga Sylvia Miàs.

Multitud d'activitats

Les activitats han estat dirigides per especialistes en el camp del mindfulness com ara la psicòloga Cecília Gelpí, presidenta de l'AEMind (Asociación Española de Mindfulness y Compasión); el psiquiatre Vicente Simón, que després d'una llarga experiència docent i investigadora ara es dedica a ensenyar meditació i és autor de diversos llibres sobre aquesta matèria i la psicòloga Estrella Fernández, directora de InselfMindfulness. El mindfulness també es va tractar des d'una perspectiva vivencial amb la participació de dos pacients oncològics, Mariona Negre i Oscar Díaz, que han incorporat aquesta pràctica dins del seu procés de tractament. La programació també incloïa un taller de teràpia gestalt a càrrec de les psicòlogues sanitàries Natatxa Molina i Marta Juanola, un de meditació zen, a càrrec dels monjos zen Josep Carles Valdés i Silvia Palau, i un taller vivencial sobre la preparació a la mort a càrrec de les psicooncòlogues Carme Ventura i Núria Agudo.

Per la seva part, la formadora i docent Sara Pons, va oferir un taller sobre eines d'acompanyament espiritual a persones amb patiment. Tots els tallers eren gratuïts, amb inscripció prèvia, i van quedar plens setmanes abans de l'inici de les jornades.