hir va fer un any del referèndum per la independència de Catalunya. Tot i que, més aviat, hauria de dir «avui», ja que escric aquestes paraules dilluns, 1 d'octubre de 2018. Fa 365 dies ja havíem vist les imatges de la barbàrie del col·legi Verd de Girona. I el que passava a Sant Julià de Ramis. I el que passava arreu del país.

El bany de realitat que significava tastar per primera vegada els cops de la policia espanyola en les costelles de l'independentisme va espavilar molts indecisos a prendre partit. A Espanya han canviat moltes coses. Però no les que tenen a veure amb Catalunya.

Després de les càrregues dels Mossos a Barcelona dissabte passat, la majoria dels independentistes han pres consciència que la defensa dels espais que pretenen ser republicans no es podrà deixar a cap cos armat de l'Estat. I els Mossos ho són.

El creixement dels grups agressius antiindependentistes, la seva impunitat i el convenciment que els partits arraïmats sota el paraigua del 155 els donen, si no suport, sí consentiment, aboca a un segon embat molt més lesiu que el primer. A hores d'ara no sé com acabarà aquest 1 d'octubre. És aviat i les accions dels CDRs gironins han estat, com a mínim, ridícules i disperses. Sense cap orientació clara, i menys lideratge, semblen més un front panchovillista que una milícia disposada a defensar la república. Si es vol estar preparat pel que ha de venir, no ens podem permetre el caos, la manca d'unitat i molt menys la dispersió en la punteria.

Els d'un costat només tenen un objectiu, un de sol: la derrota de les forces independentistes. Els de l'altre, entre reclamar la llibertat dels presos, les baralles per com anar a les eleccions vinents municipals, les lluites internes dels partits i les entitats decapitades, l'aparició d'organitzacions, suborganitzacions, plataformes i subplataformes, manifestos i submanifestos, i les discussions per saber qui s'apropia del protagonisme, obliguen que, ara més que mai, necessitem un lideratge, un sol objectiu i molta generositat. Si no, com sempre, ells guanyaran.