Desenes de veïns de Girona han passat aquest diumenge al matí pel Col·legi Verd per tornar a votar i rememorar l'1 d'octubre. El centre ha obert les portes durant tot el cap de setmana per reviure el referèndum i denunciar les "càrregues policials brutals" que es van produir en aquesta escola del centre de la ciutat.

"Aquell dia vam votar sota l'amenaça de les porres, avui ho fem de manera festiva", explica la portaveu de l'AMPA, Sònia Muret. Les urnes han arribat a les onze del matí després d'una cercavila que ha sortit des de la Plaça Catalunya. Un cop a l'escola, s'ha fet un esmorzar popular i s'ha llegit un manifest on s'ha reivindicat la votació d'ara fa un any.

Fins aquest dissabte a la tarda qui vulgui podrà tornar a votar. El recompte es farà aquest dilluns coincidint amb l'aniversari de l'1-O, un cop hagin acabat les classes.

Els actes en record a l'1-O al Col·legi Verd van començar aquest dissabte. Un centenar de veïns del barri es van quedar a sopar i una vintena hi han passat la nit, tal i com van fer fa un any. "Hem reproduït aquelles hores perquè no les podrem oblidar mai", explica la portaveu de l'AMPA, Sònia Muret.

I ben d'hora aquest matí, ja han preparat un esmorzar popular al pati de l'escola just abans que dos capgrossos de la Fal·lera Gironina entressin per la porta per on van intentar accedir un centenar d'agents de la policia espanyola a cops de porra.

Els ninots, però, han entrat amb dues urnes que s'han col·locat a dalt d'un escenari, presidint el pati del centre i on qui ha volgut ha dipositat el seu vot, en un gest simbòlic que ha servit per denunciar la "brutal" repressió per part dels agents l'1-O.

Muret reconeix que el Verd s'ha convertit en un "símbol" d'aquella jornada, perquè va ser un dels col·legis que més va patir la "violència" per part de la policia. "Total no van aconseguir res, perquè no es van poder endur les urnes ni es van emportar paperetes. Tanta repressió per a res", lamenta la portaveu de l'AMPA.

Durant aquest any, Muret reconeix que "s'ha treballat molt" amb els alumnes. "Cal tenir en compte que aquell dia molts nens eren aquí veient com la policia entrava a cops de porra i agredint als seus veïns", assenyala.

En aquest sentit, la portaveu de l'AMPA explica que les dues primeres setmanes després del referèndum "van ser molt dures", però que afortunadament "s'ha tornat a la normalitat".

Agraïment als veïns

Des de l'AMPA expliquen que l'objectiu d'haver fet aquest seguit d'actes és "donar les gràcies" a tots els veïns que van acostar-se a protegir les urnes l'1 d'octubre. "És un agraïment als veïns del barri, aquell dia ens vam fer més forts i ens vam cohesionar encara més", explica Muret.

A més, la presidenta de l'AMPA posa en valor el fet que s'hagi "tornat a la normalitat". "Avui és un dia d'alegria, els nens participen i és una jornada festiva que cal que seguim reivindicant des de la normalitat", ha reblat.El recompte, dilluns

Les activitats a l'escola s'acabaran aquest dilluns amb el recompte simbòlic de la votació que s'ha fet aquest diumenge. Tot plegat, a partir de les cinc de la tarda un cop hagin acabat les classes i coincidint amb l'1 d'octubre de 2018.

El diumenge les activitats acabaran a quarts de sis, just abans que es faci una cercavila fins a la Plaça U d'Octubre de 2017 de Girona on començarà una manifestació en contra de la "repressió de l'Estat espanyol".