Una quinzena de voluntaris de l'Associació de Naturalistes de Girona han fet avui un mostreig del riu Onyar a l'alçada de Plaça Catalunya, tot avaluant-ne les característiques físiques, químiques i ecològiques.

Durant el mostreig s'ha pogut veure una baixa diversitat d'espècies i amb una baixa densitat de població, especialment de macroinvertebrats bioindicadors de bona qualitat de l'aigua. Així mateix, es destaca la presència d'espècies exòtiques, com la gambúcia, una de les espècies invasores més agressives d'aquest tipus d'ecosistemes.

L'ANG conclou que l'estat ecològic del riu Onyar és deficitari. Admet que l'enclavament urbà del riu fa molt difícil la seva integració ambiental, però afirma que "l'Ajuntament de Girona hauria de posar en valor els seus ecosistemes i fomentar la sensibilització ambiental d'aquests espais".

Aquesta activitat s'emmarca dins el Projecte Rius de la Fundació Hàbitats, amb l'objectiu d'estimular la participació activa de la societat en la conservació i millora dels rius. Per altra banda, aquesta és una de les activitats anuals de l'ANG per al foment del voluntariat ambiental de Girona.

L'activitat d'avui, que l'ANG realitzarà un mínim de dos cops l'any per recollir dades objectives de l'evolució del riu, pretén acostar els rius de Girona a la ciutadania i donar a conèixer les seves mancances i potencialitats. Així mateix, l'ANG espera que això sigui un catalitzador perquè altres col·lectius de la ciutat "apadrinin" altres trams dels nostres rius i s'adhereixin així al Projecte Rius i realitzin aquests mostrejos anuals.

L'ANG insta a l'Ajuntament a actuar seriosament en el riu Onyar i el riu Guell, que són els més urbans i per tant els més propers a la ciutadania, però alhora els més oblidats, i realitzar millores en la senyalització i informació. L'entitat ecologista afirma que actuacions de sensibilització, amb un baix cost econòmic, farien dels rius de Girona quelcom més que una fotografia.