Operaris d´una empresa van començar ahir a eleminar les quatre àguiles franquistes que hi havia a l´exterior del pont de l´Aigua, que uneix el barri del Pont Major de Girona amb el nucli de Sarrià de Ter. Es tracta d´uns treballs que els consistoris volien executar fa uns mesos però, segons es va dir en aquell moment, la intervenció de la Generalitat per l´article 155 de la Constitució, impedia el vistiplau de la Generalitat. El pont és propietat de Carreteres i l´actuació, que durarà dos dies, té un cost de 1.500 euros, que paguen els dos municipis i inclou també el remolinat i el repintat del lloc.

Els elements franquistes van quedar a la vista fa més d´un any quan els dos consistoris van fer treballs de neteja i desbrossament per habilitar una via verda resseguint el voral de riu Ter. Fins aleshores, restaven discretament a la barana exterior de la infraestructura, tapats per massa vegetal.

Sense valor

L´alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i l´alcalde de Sarrià de Ter, Narcís Fajula, van ser ahir a sota del pont per explicar els detalls de l´operatiu. Ambdós van destacar que les peces no tenen cap valor artístic ni patrimonial i Madrenas va indicar que, per aquest motiu, no valia ni la pena guardar-los al Museu d´Història de la ciutat.

L´alcaldessa de Girona va explicar que l´acte volia ser un «homenatge als represaliats i als presos franquistes» i va aprofitar per indicar que «quan a Espanya encara es debat què cal fer amb El Valle de los Caídos, a Catalunya tenim molt clar que cal eliminar i portar a l´oblit la ignomínia que va suposar el franquisme». El batlle de Sarrià va assenyalar que es tractava d´un acte de «justícia» i d´«homenatge» als represaliats i als presos.

L´extracció d´aquests escuts amb les àguiles franquistes, fetes amb formigó empobrit amb un enreixat interior, es va fer amb martell i radials.

El pont, el van reconstruir els presos franquistes acabada la guerra civil. A més de les àguiles, al pont hi havia hagut escuts amb el jou i les fletxes, a cada extrem de la infraestructura. L´any 2007, però, es van retirar.

Episodis de la Guerra Civil

A l´interior del pont encara hi ha uns relleus que fan referència a diferents episodis de la Guerra Civil. Aquests no està previst retirar-los. Mostren l´enfonsament del vaixell franquista Baleares, la ciutat d´Oviedo, les ruïnes de l´alcàsser de Toledo (on hi havia una fàbrica d´armament) i la presa del pas del «Alto de los Leones» -situat a Castella- per part de les tropes franquistes al juliol del 1936. Les quatre escenes de la Guerra Civil són obra de Joan Carrera Dellunder.

A Girona hi ha un altre punt amb un escut amb una àguila franquista. Està situat en una façana del mercat municipal del Lleó. Ahir, l´alcaldessa va recordar que aquest està «contextualitzat» perquè hi ha una placa explicativa que narra «la ignominiosa actuació del règim dictatorial franquista».

L´alcaldessa, però, que també és diputada al Parlament, va apuntar que la Generalitat està treballant en una nova Llei de Memòria Històrica que estableixi criteris únics sobre què cal fer amb els símbols franquistes. «Quedarà tot compilat en un únic document que ho homogeneïtzarà i establirà quina és l´opció arreu del territori», va concloure.