L´hospital Santa Caterina de Salt va tancar l´any passat amb prop de 8.600 intervencions quirúrgiques, més de 47.200 urgències i 131.500 visites a les consultes externes. Les dades, difoses ahir per l´Institut d´Assistència Sanitària (IAS) coincidint amb el catorzè aniversari de l´hospital al parc hospitalari Martí i Julià de Salt, indiquen un augment exponencial de l´activitat del centre en aquest període, una època en què també ha crescut en serveis i complexitat gràcies a la integració amb l´hospital Josep Trueta de Girona.

Des que van entrar els primers pacients, el 18 de setembre del 2004, i fins l´any 2017, el nombre d´intervencions quirúrgiques al centre s´ha incrementat en un 60%, passant de les 5.369 intervencions realitzades als quiròfans del centre fa catorze anys a les 8.590 del passat.

Pel que fa a les altes hospitalàries, en aquest període han crescut un 56%. Així, si l´any 2004 es van registrar 6.735 hospitalitzacions, al tancament de l´any 2017 se s´havien comptabilitzat 10.509.

L´activitat a les consultes externes també s´ha multiplicat en aquests anys, amb un 59% més de visites en aquests catorze anys. Els especialistes de l´hospital Santa Caterina van atendre l´any passat 131.551 visites, per les 82.751 de l´any que va obrir les portes a Salt.

En relació amb l´activitat de d´hospital de dia, el nombre de les sessions es disparen de les 4.123 de l´any 2004 a les18.527 l´any 2017.

Pel que fa a les urgències, el creixement se situa en percentatges per sobre del 39%, amb 47.245 urgències ateses l´any passat i 33.901 l´any 2004.

Comparativament, també destaca el nombre d´estudis de diagnòstic per la imatge que s´hi realitzen actualment, més del doble que catorze anys enrere. Si entre el gener i el desembre del 2017 Santa Caterina va realitzar 77.592 estudis, el 2004 la xifra era de 34.571.

També s´han més que duplicat el nombre de proves sol·licitades al Laboratori, que sumen l´any 2017 un total de 947.413 front les 357.355 de l´any 2004.

Més complexitat

Durant els primers anys de creixement, el centre saltenc s´ha consolidat com un referent l´atenció a la salut internacional i les malalties importades, així com en parts naturals. Segons les estadístiques del centre, l´any passat se´n van registrar 1.147 (el 2006 van arribar a ser 1.526), mentre que el percentatge de cesàries va ser del 15%.

Nascut com a a hospital general bàsic del Gironès i la Selva Interior per donar atenció a una població de 120.000 habitants -al 2017, els habitants assignats al centre ja eren 147.222- i com a centre de referència per a l´hospitalització d´aguts de salut mental i atenció de les urgències psiquiàtriques de la regió sanitària de Girona, amb una població assignada de 636.000 habitants l´any 2004 (724.461 l´any 2017), l´evolució del Santa Caterina també ha anat lligada a l´impuls als hospitals de dia (de tractament i gabinets de proves diagnòstiques), el desplegament dels programes de detecció precoç de càncer de mama i càncer colonorectal o la creació del servei de Mediació Intercultural, que neix per tractar les desigualtats en l´accés als serveis sanitaris de la població en risc d´exclusió social, i els problemes de salut que se´n deriven.

Així mateix, també s´han obert nous serveis de referència supracomarcal o regional com ara el Servei d´Al·lèrgies, la Unitat de Rehabilitació Cardíaca, la Unitat de Drepanocitosi o la Unitat de referència en toxicologia per a determinats antídots.

El desenvolupament del centre ha anat lligat a la integració amb l´hospital Josep Trueta de Girona, amb qui comparteix gerència. Fruit d´aquesta col·laboració, el bloc quirúrgic va crèixer el 2014 -passant de cinc a set les sales d´operacions optimitzades per a cirurgia major- i, entre les noves insta·lacions, canvis organitzatius i la mobilitat de pacients i professionals sanitaris entre els dos centres, s´ha augmentat la complexitat de les intervencions del Santa Caterina en cirurgia oncològica de colon i tiroides, cirurgia protèsica i de raquis, maxil·locial, i cirurgia pediàtrica, plàstica o vascular, en el cas de la cirurgia major ambulatòria. També s´ha reduit l´estada mitjana de les altes quirúrgiques i dels pacients programats, gràcies a l´impuls i consolidació de la Unitat de Preparació abans d´una Intervenció quirúrgica.

Amb l´aliança, els dos centres comparteixen el Laboratori Clínic Regional, ara situat al parc hospitalari, com també l´Institut d´Investigació Biomèdica de Girona, l´Idibgi.

La futura UCI

El projecte clau per al centre a curt termini és la futura Unitat de Cures Intensives (UCI) per a pacients semicrítics, que permetrà alliberar la de l´hospital de referència a les comarques gironines.

Comptarà amb la dotació tècnica i de professionals mèdics especialistes en medicina intensiva de l´hospital JosepTrueta per atendre els pacients crítics menys complexos del mateix centre i també dels cinc hospitals comarcals de la demarcació.

Es preveu que la nova unitat, actualment en fase d´equipament, es posi en marxa aquest any, amb una activitat anual estimada d´uns 85 pacients postquirúrgics, 100 pacients mèdics del propi centre, i aproximadament 120 malalts derivats de la resta del territori.