18 de setembre de 2018
18.09.2018
L'Empordà
Comarques

Estudiaran com fer arribar la fibra òptica arribi als pobles que encara no en tenen

El ple demana al govern espanyol la modificació del Codi Civil per tal que els estrangers residents puguin votar en les eleccions municipals del 2019

18.09.2018 | 18:15

La Diputació de Girona encarregarà al Consorci Localret la redacció d'un estudi per proveir de banda ampla els municipis que encara no tenen aquest servei per tal de planificar com fer-los arribar una "bona xarxa". Així ho recull la moció que s'ha aprovat per unanimitat, presentada per ERC, on s'especifica també que s'aprofitaran les millores de carreteres que són de gestió de la Diputació per fer passar el tub que permetrà després tirar la fibra òptica, tot prioritzant aquells municipis que no tinguin encara banda ampla. En el ple d'aquest dimarts també s'ha aprovat per unanimitat una moció, presentada per la CUP, que demana al govern espanyol la modificació del Codi Civil perquè els estrangers residents puguin exercir el dret a vot en les pròximes eleccions municipals.

La fibra òptica és una "estructura de país" que ha d'estar a l'abast de tots els municipis gironins per garantir l'accés a la informació de la població i per al desenvolupament econòmic del territori. Així ho consideren totes les forces representades al ple de la Diputació de Girona (PDeCAT, ERC, PSC, IdS i CUP) que han votat per unanimitat una moció presentada per ERC. D'aquesta manera, s'ha acordat encarregar al Consorci Localret un estudi sobre el desplegament de la fibra a aquells municipis on encara no ha arribat i dotar de recursos a aquelles àrees per fer-ho possible. També s'ha acordat seguir treballant conjuntament amb la Generalitat per potenciar el desplegament de la xarxa. El president de l'ens, Miquel Noguer, també ha explicat que s'aprofitarà les millores a carreteres que són competència de l'ens per "passar-hi el tub" perquè després la Generalitat pugui complementar-ho fent passar la fibra.

Precisament en el ple d'aquest dimarts també s'ha aprovat inicialment el projecte complementari que permetrà fer passar la fibra òptica durant les obres d'ampliació de la xarxa de vies verdes a la demarcació entre el Pirineu i la Costa Brava. D'aquesta manera, s'aprofitarà l'obertura de rases per fer passar la fibra soterrada amb un cost d'1,1 MEUR.

Referent als nous trams de vies verdes, també s'ha portat al ple l'aprovació inicial de la modificació no substancial del tram de via que passa per Palol de Revardit (Pla de l'Estany). A petició del consistori d'aquest municipi, s'ha acordat amb el suport de totes les forces i l'abstenció de la CUP modificar el traçat. El motiu de l'esmena és permetre que l'empresa Escubedo pugui fer unes obres d'ampliació de manera que el nou tram passarà en paral·lel a les seves instal·lacions. Des de la Diputació s'ha valorat que la modificació no comporta un augment del cost ni tampoc un endarreriment dels terminis.

Més diners per lluitar contra la pobresa energètica

Un dels punts que també han prosperat ha estat una modificació de crèdit per destinar més recursos per lluitar contra la pobresa energètica. Concretament, s'ha acordat destinar 65.000 euros a ajuts per inversió a Consells Comarcals i 60.000 euros més a ajuntaments.

Per altra banda, també s'ha aprovat apujar un 1,75% les retribucions dels empleats públics dels Organismes Autònoms de la Diputació per aquest 2018 així com la cessió de la segona planta de l'edifici Narcís Monturiol del Parc Científic de la UdG a SUMAR S.L. Aquesta societat amb capital 100% públic disposarà de 450 metres quadrats per ampliar en un futur les seves dependències per un període màxim de 30 anys. Mentrestant, rellogarà l'espai a una empresa d'informàtica per valor de 4.500 euros al mes, dels quals 270 euros es transferiran a SUMAR per la despesa de gestió. Dels restants, 1.800 seran per pagar les despeses d'ús i 2.430 es transferiran a la Diputació. L'únic partit que hi ha votat en contra ha estat la CUP que ha criticat els 270 euros que es queda SUMAR del lloguer quan, al seu entendre, la gestió s'hauria de fer des de la mateixa Diputació. Des del PDeCAT han subratllat que és una operació positiva perquè l'empresa informàtica contractarà estudiants que acabin la formació a la UdG.

L'eradicació del Glifosat

El ple ha votat per unanimitat una moció presentada pel grup d'IdS on es demana l'eliminació progressiva del glifosat com a herbicida un cop demostrat que és "potencialment cancerigen". L'ens s'ha compromès a informar, sensibilitzar i educar a la població sobre els avantatges de la lluita biològica respectuosa amb la salut de les persones i l'entorn natural com a alternativa. A nivell d'investigació, l'ens ha destinat 8.000 euros a l'IRTA perquè busqui alternatives "viables i eficients" al Glifosat.

Garantir el dret a vot als residents estrangers

També s'ha aprovat per unanimitat la moció presentada per la CUP on s'insta a l'estat espanyol a modificar el Codi Civil per permetre el dret a sufragi actiu i passiu a totes les persones estrangeres residents. El text estableix el termini de sis mesos de residència legal continuada com a requisit. També es demana que se suprimeixin els tràmits burocràtics per poder votar en les eleccions municipals i garantir que la inscripció al cens es faci de forma automàtica. D'aquesta manera, es demana que puguin exercir el dret a participar en referèndums, iniciatives legislatives populars i qualsevol altra forma de participació. També es demana als partits polítics que no facin un "ús partidista" de la immigració.

Ahir dilluns la CUP també va presentar una moció similar al ple de l'Ajuntament de Girona.
La moció va tirar endavant per àmplia majoria, amb els vots a favor de la CUP, el PSC, ERC i CiU, i els vots en contra del PPC i Cs.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook