El professor i advocat del referent de la comunitat musulmana a Catalunya Mohamed Attaouil, sobre el qual la Direcció General de Policia ha demanat una expulsió, Iván Jiménez, ha acusat aquest diumenge al cos policial de maquinar "expulsions a la carta" i per la porta de darrere, a través de la Llei d'Estrangeria.

En declaracions a Europa Press, l'advocat i professor de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha observat: "Com diu la Direcció General de la Policia, la Llei d'Estrangeria permet les expulsions administratives. Això és cert. La clau de l' assumpte és que, fent un abús d'ella, es poden produir 'expulsions a la carta ".

"Decideixes a quina persona vols expulsar, i formules una denúncia amb un seguit d'asseveracions sense cap prova, i pel que fa l'acord d'expulsió es converteix en resolució administrativa ferma, es pot expulsar immediatament a l'estranger", afegeix.

I prossegueix lamentant que quan intervenen els jutjats contenciosos administratiu i l'administració ha de presentar les proves oportunes, l'interessat està al seu país fa ja molt de temps.

Segons l'advocat, la novetat és que, a més de les "típiques al·legacions sobre la perillositat i radicalitat del subjecte", s'afirma d'ell, que ha comès un delicte de terrorisme, concretament de 'provocació pública a la comissió d'un delicte de terrorisme', incitant a la comissió d'aquest tipus de delictes fent apologia dels mateixos, el que comportaria tres anys de presó.

Segons el parer de Jiménez, "signar això suposa reconèixer, per la pròpia Comissaria General d'Informació, que no han complert amb el seu deure legal de posar a disposició judicial a un subjecte del qual afirmes que ha comès un delicte de terrorisme".

"Inaudit"

Per això, van portar l'assumpte a la Fiscalia de l'Audiència Nacional, per escrit i en persona, el passat 12 de juliol: "No podem entendre per què no se l'ha citat per declarar. Això és inaudit".

Davant d'aquesta situació, l'advocat ha reclamat suspendre el procediment fins que es dilucidin les responsabilitats penals en qüestió.

Nacionalitat espanyola

Segons Jiménez, Attaouil va veure concedida la nacionalitat espanyola des de maig de 2016, i se'l va citar per jurar la nacionalitat al juny de 2017, però uns dies abans, se li va dir que no anés a jurar, ja que s'havia suspès el procediment.

A l'abril de 2018 se li va notificar que s'havia de revisar el procediment de concessió de nacionalitat espanyola, encara que la llei diu que, fins que aquest procediment no acabi amb sentència ferma del jutge, la nacionalitat no es pot considerar revocada, ha destacat Jiménez que lamenta una situació d'"indefensió" d'Attaouil.

I ha insistit amb que "en primer lloc, cal posar a Mohamed Attaouil a disposició judicial, perquè investigui la possible comissió d'un delicte de terrorisme, i, en segon lloc, perquè ha de tenir lloc el procediment judicial que decideixi sobre la revocació o no de la seva nacionalitat ".

Acusat del delicte de terrorisme

"En cas contrari, s'estarà expulsant una persona que té reconegut el seu dret a ser espanyol, i del qual es diu que ha comès un delicte de terrorisme. Espero que això no passi al meu país", lamenta.

La Direcció General de Policia ha emès una proposta d'expulsió de deu anys del vicepresident de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya i referent de la comunitat musulmana a Salt, Mohammad Attaouil, per terrorisme, segons el document consultat per Europa Press.

Attaouil és, al seu torn, president del Centre Cultural Islàmic Imam Malik, de Salt i un dels impulsors de la construcció de la mesquita en aquesta població, i el Govern central li acusa de terrorisme, ha informat TV3.