Els Mossos d'Esquadra conclouen que l'ús de la pistola elèctrica per reduir un suposat maltractador a Salt (Gironès) dissabte va ser "correcta i absolutament proporcionada". Segons informa la policia catalana, seguint el protocol han analitzat la intervenció i han elaborat un atestat que han enviat a l'autoritat judicial. Els Mossos subratllen que la resposta policial va permetre resoldre "sense més complicacions" una situació "tensa" amb un detingut "exaltat que no atenia a cap raó" i "posava en risc la seva integritat física i la de terceres persones". Dissabte va ser el primer cop que feien servir la pistola elèctrica o Taser incorporada el passat mes de juny amb l'objectiu de "garantir una millor i més efectiva resposta policial" en casos, assenyalen, com el de Salt perquè el detingut mostrava una actitud "violenta" i "amenaçava" la seva parella i una menor de tres anys.

Els Mossos d'Esquadra van detenir l'home de 43 anys després de reduir-lo amb la pistola elèctrica. Tot plegat va passar pels volts de les tres de la tarda. Segons fonts policials, la dona pretenia emportar-se la nena d'un bar situat al carrer Sant Antoni quan l'arrestat s'hi va oposar i va començar la disputa.

Segons les mateixes fonts, quan els agents van arribar al lloc dels fets l'home va intentar agredir també als policies i es mostrava molt alterat. Aleshores, els Mossos van optar per fer servir la pistola elèctrica per reduir-lo i detenir-lo. Va ser el primer cop que els Mossos feien servir aquest dispositiu a Catalunya des de la seva implantació el juny passat.

Un equip intern dels Mossos d'Esquadra ha revisat l'actuació, tal com fixa el protocol. Segons informen, han conclòs que l'actuació va ser "correcta i absolutament proporcionada". "La ràpida resposta policial va permetre resoldre sense més complicacions una situació tensa amb un detingut exaltat que no atenia a cap raó i posava en risc la seva integritat física i la de terceres persones", exposen en un comunicat.

Els Mossos exposen que per un error involuntari a l'hora d'activar la càmera personal, les imatges no recullen el moment en què es fa la descàrrega elèctrica. Tot i això, també han analitzat la gravació d'un ciutadà que va enregistrar el moment en què el comandament policial es disposa a fer ús de la pistola elèctrica.

Segons assenyalen els Mossos, el motiu pel qual només es disposa d'una part de les imatges és perquè el sistema de gravació es va activar en sistema pre - gravació en comptes de gravació continuada. Així, cada dos nous minuts de gravació s'enregistrava de manera automàtica a sobre de les darreres imatges gravades. "Aquest extrem no es va detectar en el moment de l'actuació policial, sinó que va ser quan aquesta ja havia finalitzat", exposen.

Finalment, els Mossos consideren que l'actuació policial i les circumstàncies que la van motivar permeten determinar que la utilització de la Taser va ser "adequada, correcta i proporcionada".

De fet, segons va informar el TSJC dilluns l'home a qui els Mossos d'Esquadra van haver de reduir haurà de pagar una multa de 800 euros per un delicte de resistència als agents de l'autoritat i per quatre delicte lleus de lesions després de passar a disposició del jutge en un judici ràpid. A més, el titular del Jutjat d'Instrucció número 4 de Girona, en funcions de guàrdia, li va imposar una indemnització de 140 euros per cada un dels quatre agents dels Mossos lesionats.

D'altra banda, en relació al delicte de maltractament en l'àmbit familiar, el jutge va atorgar una ordre d'allunyament i prohibició de comunicació sol·licitada per la víctima i va derivar la causa al jutjat de violència sobre la dona de Girona. El judici està previst per al 13 de març a Jutjat penal 6 de Girona.